bezár
 

gyerek

2008. 02. 13.
Tizenkét éven felülieknek
Katherine Paterson: Csillagnéző
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkét éven felülieknek A nehezen tudomásul vehető tények közé tartozik az emberiség azon szomorú tapasztalata, amellyel a huszadik század második felében kellett szembesülnie: az intézetben nevelkedett gyerekek, akár kiváló egészségügyi, higiénia körülmények között is rosszabbul fejlődnek beszédkészségüket, értelmi teljesítményüket tekintve, mint a családban. Még akkor is, ha ők rosszabb körülmények között nevelkednek.

Mára már köztudott az is, hogy még egy lényeges területen mutatkozik eltérés a családban és az intézetben nevelkedett gyerekek között: az érzelmi életükben.

A tizenkét éves Angel Morgan - a Csillagnéző című ifjúsági regény főhőse - bizonyára sosem hallott René Spitz ide vonatkozó nevezetes vizsgálatáról, mégis, valahányszor megharagudna anyjára, Vernára, megpróbálja emlékeztetni magát erre a szomorú tényre. Vernának ugyanis keserves gyerekkora volt: sosem élt a saját szüleivel, nyolc különböző nevelőotthonban lakott, azután megszökött és hozzáment Angel és Bernie apjához, amikor még a gimnáziumot sem fejezte be.

"Hogyan várhatná el tőle bárki is, hogy tökéletes anya legyen?" - teszi fel magában a kérdést Angel. "Nem volt saját anyja, akitől tanulhatott volna."

A sors fintora, hogy éppen Vernának köszönhetően Angel és Bernie is megtapasztalták már, milyen is a nevelőotthonok világa: amikor történetünk játszódik, még nem egészen egy éve élnek újra az édesanyjukkal. Az apjuk pedig börtönben ül. Angel mégis jobb anyának bizonyul Vernánál, noha neki sincs kitől tanulnia - ott van azonban Bernie, akinek gondját kell viselnie.

Amikor aztán Verna egy isten háta mögötti farmon "felejti" gyermekeit, Angelnek magán és az öccsén kívül már a dédnagymamájukról is gondoskodnia kell, méghozzá úgy, hogy eltitkolja helyzetüket a világ elől. Vigaszt elsősorban egy titokzatos idegen barátsága nyújt Angel számára: a "csillagpásztor", aki esténként a csillagokat tanulmányozza távcsövével, és Angelt is tanítgatni kezdi az égbolt titkaira. Angel napközben csillagokról szóló könyveket búj, így tesz szert még egy fontos kapcsolatra, a könyvtáros Liza kisasszony barátságára.

Ez a barátság támaszt és a későbbiek során praktikus segítséget is jelent majd. Márpedig segítségre előbb-utóbb még az Angel-féle angyaloknak is szükségük van, ha tizenkét éves gyerekként kénytelenek a Sarkcsillag állhatatosságával utat mutatni, és az őrangyalok néma szolgálatával áldozatot hozni másokért.

Katherine Paterson, A Nagy Gilly Hopkins szerzője tizenkét éven felülieknek ajánlott regényében ezúttal azt mutatja meg, talál-e, s hogyan talál kiutat Angel e reménytelen helyzetből. Bár sorsa "nem gyereknek való", sajnos bizonyosan nem csupán a képzelet szüleménye. A történet azonban mégis gyerekkézbe való: vigaszt és reményt sugároz, akárcsak a csillagok.

Animus, 2005. 221 oldal, fordította: Mátrai Edit (1980 Ft)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Fejlesszük tovább a mesét! Fejlesszük tovább a mesét!
Kötelezők között – Kortárs irodalom az általános iskolától a gimnáziumig, 2. nap

Más művészeti ágakról

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

Amikor már lilul az arcod Amikor már lilul az arcod
Halász Rita: Mély levegő, Libri Kiadó, 2020
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés