bezár
 

gyerek

2008. 02. 13.
Tizenkét éven felülieknek
Katherine Paterson: Csillagnéző
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkét éven felülieknek A nehezen tudomásul vehető tények közé tartozik az emberiség azon szomorú tapasztalata, amellyel a huszadik század második felében kellett szembesülnie: az intézetben nevelkedett gyerekek, akár kiváló egészségügyi, higiénia körülmények között is rosszabbul fejlődnek beszédkészségüket, értelmi teljesítményüket tekintve, mint a családban. Még akkor is, ha ők rosszabb körülmények között nevelkednek.

Mára már köztudott az is, hogy még egy lényeges területen mutatkozik eltérés a családban és az intézetben nevelkedett gyerekek között: az érzelmi életükben.

A tizenkét éves Angel Morgan - a Csillagnéző című ifjúsági regény főhőse - bizonyára sosem hallott René Spitz ide vonatkozó nevezetes vizsgálatáról, mégis, valahányszor megharagudna anyjára, Vernára, megpróbálja emlékeztetni magát erre a szomorú tényre. Vernának ugyanis keserves gyerekkora volt: sosem élt a saját szüleivel, nyolc különböző nevelőotthonban lakott, azután megszökött és hozzáment Angel és Bernie apjához, amikor még a gimnáziumot sem fejezte be.

"Hogyan várhatná el tőle bárki is, hogy tökéletes anya legyen?" - teszi fel magában a kérdést Angel. "Nem volt saját anyja, akitől tanulhatott volna."

A sors fintora, hogy éppen Vernának köszönhetően Angel és Bernie is megtapasztalták már, milyen is a nevelőotthonok világa: amikor történetünk játszódik, még nem egészen egy éve élnek újra az édesanyjukkal. Az apjuk pedig börtönben ül. Angel mégis jobb anyának bizonyul Vernánál, noha neki sincs kitől tanulnia - ott van azonban Bernie, akinek gondját kell viselnie.

Amikor aztán Verna egy isten háta mögötti farmon "felejti" gyermekeit, Angelnek magán és az öccsén kívül már a dédnagymamájukról is gondoskodnia kell, méghozzá úgy, hogy eltitkolja helyzetüket a világ elől. Vigaszt elsősorban egy titokzatos idegen barátsága nyújt Angel számára: a "csillagpásztor", aki esténként a csillagokat tanulmányozza távcsövével, és Angelt is tanítgatni kezdi az égbolt titkaira. Angel napközben csillagokról szóló könyveket búj, így tesz szert még egy fontos kapcsolatra, a könyvtáros Liza kisasszony barátságára.

Ez a barátság támaszt és a későbbiek során praktikus segítséget is jelent majd. Márpedig segítségre előbb-utóbb még az Angel-féle angyaloknak is szükségük van, ha tizenkét éves gyerekként kénytelenek a Sarkcsillag állhatatosságával utat mutatni, és az őrangyalok néma szolgálatával áldozatot hozni másokért.

Katherine Paterson, A Nagy Gilly Hopkins szerzője tizenkét éven felülieknek ajánlott regényében ezúttal azt mutatja meg, talál-e, s hogyan talál kiutat Angel e reménytelen helyzetből. Bár sorsa "nem gyereknek való", sajnos bizonyosan nem csupán a képzelet szüleménye. A történet azonban mégis gyerekkézbe való: vigaszt és reményt sugároz, akárcsak a csillagok.

Animus, 2005. 221 oldal, fordította: Mátrai Edit (1980 Ft)

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés