bezár
 

gyerek

2016. 06. 26.
Galuska néni és a gonosz mosómedvék
Interjú Lakatos Istvánnal új könyve kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tavaly jelent meg a Kolibri kiadó gondozásában Lakatos István Emma és Tesla sorozatának első kötete, A majdnem halálos halálsugár. Idén újabb résszel folytatódik az abszurd humorú, rendkívül szórakoztató hőstörténet, A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot címmel. A szerzővel készült interjúból már a harmadik részről is kiderül néhány apróság.

PRAE.HU: A Majdnem halálos halálsugár után azt nyilatkoztad, hogy egy lányt akartál, aki lenyomja a fiút. De Emma mintha picit elcsajosodott volna, nem?

Lakatos István: Nem tudom, lehet. A második kötetben, amennyire a kalandok engedik, többet akartam foglalkozni a karakterekkel, már csak azért is, mert a történet végére több dolog is megváltozik. Talán emiatt érezheted, hogy elcsajosodott.  

PRAE.HU: Igazad lehet. Az Óraverzum című regényedben mintegy véletlenül egy beavatástörténetet teremtettél újra, írtál át. Mi a helyzet Barnabás vérfarkasságával? Paródia, vagy fricska a még mindig divatos vérfarkas és véregyéb sztorik felé?

Nem fricska, eszembe sem jutott, hogy az legyen, csak simán vagánynak éreztem, hogy épp Barnabás legyen farkasember, méghozzá nem is akármilyen. Bár, azt hiszem, ez már jó nagy spoilernek számít. Ha írok valamit, nyilván akaratlanul a saját életemet is belekeverem, és hát egy éve tart életem egyik legszarabb időszaka - ezért is csak most jelent meg a könyv, nem pedig tavaly ősszel. Akkor képtelen voltam írni. Szóval lehet, hogy ehhez van köze a történet némely elemének.

PRAE.HU: Ha már spoiler, aztán jól el is tűnik Barnabás. Oké, idegesítő kis dög, de akkor is! És miért pont mosómedvék a gonoszok?

Nem baj az, ha időnként változik a társaság összetétele, egy idő után lehet, unalmassá válna a kezdeti felállás. Ráadásul most is jöttek új szereplők, akik állandóvá válhatnak, gondolok itt Galuska nénire.  Barnabás egyébként csak az ötödik részben tér vissza.  Hogy miért a mosómedvék a gonoszok? Fogalmam sincs. Az ötleteim csak úgy jönnek maguktól, őket dobta ki a gép. Lehettek volna kakapók is akár. Bár egy van a sztoriban, hiszen a macskámat így hívom, és a könyv elején ott purrog a békésen pipázgató szerző ölében, aki én vagyok.

PRAE.HU: Meggyőztél, inkább a mosómedvék, mint a bagolypapagáj (kakapó)! És persze Tesla-klónok háborúja, meg még mi?

Lakatos István új könyveA klónok simán csak egy sci-fi sablon. Csakúgy, mint a nagy űrhajók, az űrcsata - ez utóbbi még menő is, ezért van a könyvben rögtön három is. Már az első részben is tipikus ponyvaelemeket használtam (őrült tudós, zombik, óriásrobotok), a második kötetben a földönkívüli invázió, a múmiák, farkasember és egyebek kerültek sorra, de nem akarok minden poént lelőni. A harmadikban szépen megyek tovább: annyit elárulok, hogy abban a tengerfenékről jön a veszedelem és lesz benne óriáspolip is. A Mosómedvében három konkrét filmrészletet idéztem meg: a Függetlenség napjából azt a részt, amikor felbukkannak az űrhajók a városok fölött, és az emberek az utcán bámulják. Az Armageddon híres lassított jelenetét, amikor együtt megy a csapat, nagyon keményen - ehhez a könyvben kétoldalas rajz is van, csak nálam az öreg nénik vonulnak, és a háttérben tiszteleg nekik a helikopter pilótája, illetve a Támad a Mars elejét, amikor az ufók kirajzanak a Mars felszíne alól. Amikor ezekhez a részekhez rajzoltam, az adott film zenéjét hallgattam hozzá. 

PRAE.HU: Azért mondjuk el, mi köze van az igazi Teslának a piramisokhoz!

Fogalmam sincs. 

PRAE.HU: Egely György Tiltott találmányok című könyvében olvastam először arról, hogy Tesla a szabadenergiával kísérletezett, illetve a vezeték nélküli áramtovábbítással (kb. 10000 Watt energia 42 kilométeres távolságban lett a kísérlet eredménye), így van egy elmélet arról, hogy a piramisok is efféle energiagyűjtő/tárolóként működnek valójában. Ennek a piramisos része persze inkább legenda, de az is lehet, hogy a gonosz olaj- és gázkitermelő konszernek állnak a dolgok hátterében…  

Engem elsősorban a Teslához fűződő mítoszok érdekelnek: a térkapuk, az időutazás (mondjuk, ezt most lehet, hogy keverem, mert talán csak az egyikkel szokták összekapcsolni), a tunguz meteorit néven elhíresült titokzatos robbanásban való állítólagos közreműködése a halálsugarával.

PRAE.HU: Úgy emlékszem, mindkettővel, de ha már gonoszok… Mi bajod az öregasszonyokkal? A mosómedvék nem voltak elég kézzelfoghatóak?

Általában semmi. Vannak köztük rosszindulatúak és kedvesek is, ahogy a könyvben is. De nem szoktam magam visszafogni.

PRAE.HU: Mindezek után mire számítsunk a következő kötetben?

A könyv címe elvileg Doktor Korv visszatér lesz, ebből már gyanítható, ki lesz az (egyik) gonosz. Megváltozik a társaság összetétele is, Barnabás helyére egy új fiú érkezik.  Szotyola néni gonoszsága kiteljesedik, megismerjük a szomszédos ország lakóit, és Tesla szerelmes lesz. Kapunk egy új nyomot, hogy honnan is származik Emma. Az ő története a negyedik részben derül ki – persze, ha egyáltalán eljut odáig a sorozat, ami nem csak rajtam, hanem az olvasókon is múlik. Hogy kell-e nekik egyáltalán.

PRAE.HU: Hajrá, hajrá!

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés