bezár
 

gyerek

2017. 08. 15.
Extrém sportként űzni az olvasást
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu gyerekirodalmi körkérdésére
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Extrém sportként űzni az olvasást Ha végre itt a nyár, és meleg az idő... akkor az ember végre talán olvashat. Például a kertben vagy a strandon, a körtefa alatt, vagy épp az ágak közt. A prae.hu megkért néhány gyerekirodalmi szakértőt és alkotót, hogy mondják el, mi volt a legemlékezetesebb gyerekkori nyári olvasmányuk. A kérdésekre ezúttal Tamás Zsuzsa válaszolt.  

PRAE.HU: Mondanál egy gyerekkori emlékezetes nyári olvasmányt és egy mostanit?

A Robinson Crusoe-t nagyon gyerekfejjel olvastam először, szerintem talán harmadik utáni nyáron. Az a nyár amúgy is épp az olvasás miatt emlékezetes: talán az volt az első, amit könyvből könyvbe szédülve töltöttem, csodálatos volt. De a Robinsont szörnyen komolyan vettem: praktikáit (például hogy hogyan készíts hamuból és vízből tintát) jól az eszembe véstem, rendkívül képzett hajótörött lettem, fejben. Érdekes volt felnőtt fejjel egy komplett metaforát látni a címszereplőben, valakit, aki megtestesíti a polgárság erényeit és nevetséges korlátait, utóbbiakat is erényként tüntetve fel. Bevallom, ez az olvasat nem is írta felül a régit: a Robinson-élmény továbbra is a belső utazás, a nyár, a terasz, a virágzó hibiszkusz…

Az olvasásnak ez a csodálatos élménye szülőként már nem adatik meg semmilyen évszakban: lopva olvasok, legnyugodtabban akkor, ha a gyerekek már alszanak, igaz, legnagyobb kedvvel délután, amikor azt hiszem, lesz időm, míg ők homokoznak, medencéznek, trambulinoznak (nincs). Nemrég tettem le Olivier Bourdeaut Merre jársz, Bojangles? című könyvét, most épp ez volt az, amibe bele-belefeledkeztem, akár trambulin mellett állva, homokozó mellől fel-felugrálva… Extrém sportként űzöm az olvasást, de nem sajnál(tat)om magam: az ilyen könyvekért megéri.

PRAE.HU: Egy külföldi könyv, amit magyarul és egy magyar könyv, amit "külföldiül" jelentetnél meg...

Olyan jó lenne most a tájékozottságomat fitogtatva valami őrült jó könyvvel előállni! De sajnos még sosem tátottam a számat Frankfurtban vagy Bolognában, nincs saját felfedezettem. Mondjuk, rendkívül érdekelnének a Gabriel Pacheo által illusztrált könyvek, de már attól boldog lennék, ha egyet-egyet, akármilyenül, kézbe vehetnék, és nem csak interneten látnám a képeit.

Hogy mely könyvek érvényesülnek külföldön (és mely külföldön), bizonyára soktényezős kérdés, és a tényezők között olyan megfoghatatlanok is lehetnek, mint trendiség, néplélek, szerencse… Gondolom én. Éppen ezért hatalmas öröm és meglepetés számomra, hogy – most már épp el szabad dicsekednem vele – a Kicsi Miminek lesz észt fordítása! Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés egy kisnyúlnak.

Kicsi Mimi

PRAE.HU: Ha teljesülhetne egy kívánságod, mit kívánnál a magyar gyerekirodalommal kapcsolatban?

Kívánnék a magyar gyerekirodalomnak egy olyan magyar társadalmat, amely felismeri, hogy az irodalom – egyáltalán: a művészet – éppúgy kell a létezéshez, mint a levegő. Ha eljutnánk idáig (fényévekre vagyunk tőle), akkor már az sem szorulna magyarázatra, hogy a gyerekirodalomnak is lehet rangja, hogy a létrehozása lehet komoly művészi teljesítmény, hogy a vele való foglalkozás lehet komoly tudományos munka. 

Fotó: Belicza László Gábor

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Beszélgetés Martina Matlovicovával a Virányosi Közösségi Házban
Kortárs ifjúsági és YA irodalom a középiskolában

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én
Két Bohémélet rendezés az Operában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés