bezár
 

irodalom

2016. 06. 09.
Magvető: Szép versek, Körkép, Esterházy, Darvasi és Tóth Krisztina
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esterházy Péter súlyos betegségéről írt Hasnyálmirigynaplója, Darvasi László a szegedi boszorkányperek világába kalauzoló történelmi regénye és Tóth Krisztina legújabb verseskötete is szerepel a Magvető Kiadó 87. Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvkínálatában.

"Nem egyszerű beszélni Esterházy Péter új kötetéről" - fogalmazott Szegő János szerkesztő, aki szerint az olvasónak le kell győznie az attól való félelmét, hogy "kukkol, vagy benyit egy olyan betegszobába, ami nem neki van nyitva". Mindez úgy lehetséges a szerkesztő szerint, ha felismerjük: Esterházy Péter nem a saját intimzónáját akarta az orrunkra kötni, hanem a könyv megírásával - hasonlóan a Javított kiadás kiinduló helyzetéhez - valamit tényleg kezdeni akart rettenetes betegségével.
    

"Talán éppen azt, hogy ne beszéljünk eufemisztikusan a hasnyálmirigy-daganatról, hanem nevezzük a nevén. Esterházy nem csak nevén nevezi, de becézni is kezdi a tumort, és egy olyan erotikus, incselkedő, cinikus és évődő viszonyra lép vele, amelyben végül ő kerekedik felül" - hangsúlyozta Szegő János.
    

A korabeli gondolkodáshoz, mentalitáshoz utat találva néz a történelem mélyére Darvasi László a 18. századi szegedi boszorkányperek világában játszódó Taligás című regényében - mondta el a szerkesztő, hangsúlyozva, hogy a krimibe illő történet egyben allegória is az értelmiségről, valamint "egy angyali alkatú szerző boszorkányos regénye" a szorongás és a képzelet összeszövődéseiről.
    

"Régi olvasói ismét teljes fegyverzetében találkozhatnak Tóth Krisztina költészetével" - fogalmazott a Világadapter című verseskötetről szólva Szegő János, aki szerint a költőnő új verseiben az olvasók továbbra is a forma olyan jelenlétét érzékelhetik, amely nem teszi túlírttá, túlságosan széppé vagy képszerűvé sorait, de mégis egészen más ragyogást adva emeli mindennapi életünk terétől távoli magasba a gyakran iróniával és furcsa groteszk humorral átitatott szövegeit.
    

Új szerző a Magvetőnél a Vajdaságból érkezett Bencsik Orsolya, akinek az írásaiban a Tolnai Ottóhoz is hasonlatos lokális ízek, sajátos bájak érhetőek tetten. A Forum könyvkiadóval közösen megjelentett Több élet című elbeszélést Szegő János "empatikusan provokatív könyvnek" nevezte, amely valamiféle "agyassággal" és intellektussal is egyszerre rendelkező vérbő humorral, fanyar hangnemben ír generációs különbségekről, családi tragédiákról és a disznótenyésztés mindennapjairól.
    

A korábbi évekhez képest új koncepció mentén válogatta össze Szegő János a decemberben elhunyt Juhász Ferenc előtt tisztelgő Szép versek 2016 antológia anyagát: az eddigi szerkesztői gyakorlattal ellentétben egy költőtől idén legfeljebb három vers kerülhetett bele a válogatásba, mindez egy demokratikusabb, több szerzőt felvonultató szövegteret eredményezett. A kötetben valamennyi korosztály alkotói szerepelnek, a fiatalokat többek közt Izsó Zita, Ayhan Gökhan, Deres Kornélia és Áfra János, a legidősebbeket Ágh István, Vasadi Péter, Fenyvesi Ottó és Bogdán László, míg a középnemzedéket például Térey János, Sopotnik Zoltán, Pollágh Péter, Krusovszky Dénes, Kabai Lóránt és Kemény István képviseli.
    

Harminchét magyar író kisprózája szerepel az elmúlt év novellatermésének legjavát felvonultató Körkép 2016 című antológiában. A kötetet idén először szerkesztette Turi Tímea, aki Szegő János szerint "megtette saját ajánlásait, ha nem is a kánon átrajzolására, de árnyalására mindenképp".
    

A Magvető Kiadó ünnepi kiadványait a hagyományokhoz híven pénteken este mutatja be a fővárosi Radnóti Színházban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Szép remények Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat
irodalom

Terék Anna: Csönd (drámarészlet) Terék Anna: Csönd (drámarészlet)
Megjelent a Prae folyóirat Ragály-számában
irodalom

Sár-és földszagú, égszínű versek Sár-és földszagú, égszínű versek
Kemenes Henriette: Odú, FISZ, 2020

Más művészeti ágakról

színház

Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak
Beszélgetés Pászt Patríciával a lengyel és a magyar színházról
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
A 2021. február 19-i előadások
art&design

Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care! Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés