bezár
 

film

2018. 07. 07.
Egy hihetetlenül jó folytatás
Brad Bird: A hihetetlen család 2
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Kicsik és nagyok várták évek óta kitartóan a Hihetetlen család című animációs szuperhősfilm folytatását, amely annak ellenére rabul ejti a gyerekeket, hogy nem elsősorban számukra fogalmazza meg a kérdéseit és úgy vonz ellenállhatatlanul a moziba, hogy már régen csömörünk van a szuperhősökből.

Brad Bird animációfilmes író-rendező munkája a konstruktívan működő ellentétek csimborasszója. Szinte hihetetlen, milyen lazasággal formál családi filmet egy alapvetően felnőtteknek szóló történetből, kreál tökéletesen hétköznapi, szerethető és megérthető figurákat szuperhőseiből és fogalmaz meg pontos és cizellált kritikát önnön műfajával szemben, amelynek elvárásait máskülönben tökéletesen beváltja.

Irdatlanék meséjének fonalát nem sokkal azután vesszük fel, ahol az első részben elhagytuk, s azzal együtt, hogy sok humorosra kihegyezhető klisét már nem kell, nem is érdemes újra elmondani, a készítők nem is próbálkoznak az önismétléssel: bátran belecsapnak a dolgok közepébe és új problémákat vetnek fel, mi több, gördülékenyen és logikus módon gondolják tovább azt az alapkonfliktust is, amelyet az előző részből örököltek, s amely az egész világot alapjaiban meghatározza a számukra: a szuperhősök illegalitását.

A hihetetlen család 2

Itt az idő, hogy egy óriási telekommunikációs cég nagyhatalmú testvérpárjának segítségévél visszaszerezzék a „szuperek” egykori dicsőségét és ismét a maguk oldalára állítsák a mit sem értő, hétköznapi embereket. A családanya Nyúlányka kapja meg a feladatot, hogy a modern kor telekommunikációs eszközeinek segítségével hajtson végre hőstetteket, mentse az ártatlanokat és irtsa az ellent, miközben saját belső nézőpontból betekintést enged „munkájába” a szájtátó közönségnek, s ezzel meglágyítja a döntéshozók szívét. Amíg azonban anya dolgozik és eltartja a családot, addig az apa, Mr Irdatlan válik a három gyerek főállású szülőjévé, akinek egymagában kell stabil hátországot biztosítania, megküzdve a mellőzöttséggel, a karrier ideiglenes parkolópályára állításával és mindazzal a láthatatlan, ámde kimerítő munkával, amelyet a háztartás és a három gyerek nevelése jelent.

A hihetetlen család 2

A hihetetlen család már 2004-ben felvetette azokat a kérdéseket, rámutatott a szuperhőszsáner kritikus pontjaira, az erőpártiságra és a pusztító megoldások problematikájára, amelynek felszínét először a Watchmen, majd a legújabb Marvel-filmek csak néhány éve kezdték el karcolgatni. A folytatásban pedig tovább emelték a tétet azzal, hogy a világméretű pusztulás és egy gigantikus ellenfél helyett egy olyan antagonistát állítottak szembe hőseinkkel, aki látványos szupererő vagy fizikai küzdelem helyett éles társadalom- és médiakritikát fogalmaz meg a képernyőkön keresztül, s ezzel valójában eltékozolt, elidegenedett élettel kapcsolatban, amely lesújtó képet fest napjaink modernnek és civilizáltnak hitt életviteléről.

A hihetetlen család 2

Ugyanígy a háztartásbeli létről és a gyereknevelés küzdelmeiről is tartogat egy-két éleslátó és csípős megjegyzést, mi, felnőttek pedig nem győzünk felváltva bólogatni és saját kínjainkon nevetni. A fanyar humorú kiszólások és a meg-megcsillanó cinizmus egyértelművé teszi, hogy ezt a folytatást már végképp nem kisgyerekeknek szánták, a kamaszok ellenben már egészen biztosan élvezni fogják – s nekik már nem lesznek túlontúl gyorsak a maximumra felpörgetett, vibráló-villódzó, ezer fokon izzó akciójelenetek sem, amelyektől a kisebbeket még nem árt megkímélni.

A hihetetlen család 2.

színes, szinkronizált, amerikai animációs film

rendező: Brad Bird

Szinkronhangok: Gubás Gabi, Csuja Imre, Csifó Dorina, Vida Bálint, Galambos Péter, Halász Aranka

6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Bemutató dátuma: 2018. június 5.

Forgalmazza a Forum Hungary.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
8. Budapest International Documentary Festival
Enyedi Ildikó: A feleségem története
Interjú Grosan Cristina filmrendezővel arról, milyen közép-európai kollégákkal együtt dolgozni, és hogyan juttatta egy ártalmatlan Google-keresés a Berlinale Talents programba.

Más művészeti ágakról

irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
A Prae körkérdése zeneszerzőkkel: Dargay Marcell válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés