bezár
 

irodalom

2020. 10. 21.
Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig
A jó irodalom legfiatalabb helye – 1982-2018, JAK-füzetek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Megírta az életet!” – óbégatta annak idején Nagy Márta Júlia Ophélia a kádban című verseskötetének bemutatóján egy részeg bácsi. A Volt egyszer egy sorozat: a JAK-füzetek című beszélgetéssorozat annak jár utána, hogy mi történt azokkal, akiknek egykor JAK-füzete jelent meg. Első alkalommal Szarka Károly beszélgetett Nagy Márta Júliával, aki a következő alkalommal már kérdezni fog.

Ugyan a József Attila Kör most (tetsz)halott állapotot mutat, a Kis Présház azonban igyekszik őrizni az emlékét: az irodalmi kávéház falain belül több helyen találkozhatunk JAK-os borítókkal, poszterekkel. Ennek a beszélgetéssorozatnak is a kulturális továbbörökítés a célja, feleleveníteni az írószervezet szebb napjait, így a JAK-füzetek kiadványsorozatot. A programsorozat keretein belül a korábbi szerzők fognak mesélni, hogy élték meg a megjelenést, mit kaptak tőle, esetleg megbánták-e...

A beszélgetés elején Szarka Károly felemlegeti 2014-et. Ebben az évben jelent meg az Ophélia a kádban, aminek apropóján a szerző beszélt az akkor még brandnew kötetéről, ahol bizarr módon szóba kerültek a maszkok és a könyvégetés is.

Nagy Márta Júlia

Feloldom. A maszkok: „a költő mindig egy maszkot, álarcot visel.” Könyvégetés:

„Kamasz koromban önmagam Dúró Dórájaként működtem.”

– mondta somolyogva Nagy Márta Júlia, aki elmondása szerint babonás okokból semmisítette meg korai munkásságának egy részét. A kötetének fogadtatásáról elmondta, hogy a kritikák, a visszajelzések pozitívak voltak. A füzetezést nem bánta meg, hiszen kezdőként borzasztó nehéz jó kiadót találni. Ami nehezebb volt számára az az, amikor kicsit elültek a dolgok körülötte, és hogy újra írni kéne.

Aztán szóba kerültek a legendás táborok is. Nagy Márta elmondta, hogy az ő emlékeiben a tábor egy nyüzsgő, alkotó hangyabolyként él, ahol még a rossz szóviccek is tudnak működni. Továbbá kiemelte az irodalmi szocializációt, szakmai kapcsolatok kialakulásának szempontjait is.

Szarka Károllyal egyetértenek, hogy 2015-től valamelyest konformizálódott ez a közeg, már nem járt ki a rendőrség, még a mentőt se kellett hívni.

Közönség a Kis Présházban

Arról, hogy az elmúlt években min dolgozott, illetve mit várhatunk a második kötetétől, Nagy Márta Júliának már stabil válaszai voltak. Mesebeli és mitológiai nőalakokat szeretne megszólaltatni egy modern környezetben, például egy pesti lakótelepen.

Az esten hallhattunk verseket a JAK-füzetből, és azok közül is, melyeket Nagy Márta Júlia azóta írt.

Az esten készült videó megtekinthető a prae.hu Facebook-oldalán

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- S. Tóth Ádám --


További írások a rovatból

A Magyar Kultúra című kulturális folyóirat debütáló száma
irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli
Tallér Edina: Lány a város felett című könyvének bemutatója
irodalom

Szörnypart Szörnypart
Szlavicsek Judit: Légy/ott, Erawan Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés