bezár
 

film

2011. 04. 12.
Vissza az életbe - Hajszál híján úriember a Titanicon
Hans Petter Moland: Hajszál híján úriember
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vissza az életbe - Hajszál híján úriember a Titanicon A norvég sztárrendező, Hans Petter Moland abszurd hangütésű gengszterkomédiájában minden megtalálható, ami „tipikusan skandináv”, az elfuserált életű, cinikus szereplőktől kezdve a maszatos-szürke, borús égen át egészen a keserédes, iróniába áztatott humanizmusig. A Hajszál híján úriember az idei Titanic Fesztivál Északi fények szekciójában látható.
Ulrik 12 év után szabadul a börtönből, de láthatólag nem sok kedve van a négy falon túli élethez. Odakint csak volt gengszterfőnöke, Jensen és az ő komikusan retardált segédje, Rolf várja, akik arra próbálják rábeszélni, álljon bosszút a spiclin, aki beköpte őt gyilkosságért. Ulrikot azonban egyértelműen jobban izgatja, hogy viszonylag normális kapcsolatot alakítson ki fiával, aki eddig halottnak hitte őt. A bosszúra való csigalassúságú felkészülés és az újrakezdett apa-fiú kapcsolat esetlenkedései mellett a nők kiszámíthatatlanságával is meg kell birkóznia, akik a hétköznapi norvég depresszió közepette kérés nélkül kínálnak neki kvártélyt, kaját és kegyelemszexet.
hajszal2
A lassan csordogáló, ismétlődő szituációkra és viccekre építő cselekmény Aki Kaurismäki vérkomoly bohózatait idézi, amelyen főszereplője (Stellan Skarsgard, art mozi hívőknek a Hullámtörés Janjaként, mindenki másnak A Karib-tenger Kalózaiból Will apjaként lehet ismerős) svéd Bill Murray-ként téblábol keresztül. A film jó arányérzékkel egyensúlyoz a dramedy két véglete, a mélyrétegekig sérült emberek lassan vánszorgó hétköznapjainak megfestése, illetve a már-már groteszkkel flörtölő humor között. Utóbbi gyakran Jim Jarmusch „deadpan komikumát” idézi, míg a digitális színszaturáció az északi melodramatikus, ólomsúlyú szenvedéstörténetek atmoszféráját skicceli fel a háttérben, de a film végig megtartja cinkos, ironikus tónusát.
hajszal3
A Hajszál híján úriember egyetlen hibája, hogy történetfordulatait, karaktereit, ínycsiklandóan különc humorú drámáját már két tucat skandináv filmben láthattuk. Hans Petter Moland alkotása néhol melankolikus, mégis felemelő hangulatú ujjgyakorlat, amely zökkenőmentesen gyűjti össze és simítja ki könnyen szerethető történetté ezen „skandináv” életérzés és világkép konvenciót. Habár története, tónusa és a visszafogottságukban remek színészi alakítások újat nem adnak hozzá a skandináv filmes panteonhoz, aki trágár viccek hallgatása helyett inkább húzza szomorkás mosolyra a száját hétköznapi emberek profán esetlensége láttán, annak mindenképp ajánlott a csendesen optimista végkicsengéssel bíró film megtekintése.

 
A Hajszál híján úriember április 14-től látható a mozikban.
hajszal4

Hajszál híján úriember (En ganske snill mann)
Színes, feliratos, norvég vígjáték, 105 perc, 2010.

Rendező: Hans Petter Moland
Forgatókönyvíró: Kim Fupz Aakeson
Szereplők: Stellan Skarsgard (Ulrik), Henrik Mestad (Kenny), Bjorn Floberg (Rune Jensen), Gard B. Eidsvold (Rolf), Jorunn Kjellsby (Karen Margrethe)

 
Forgalmazó: Anjou Lafayette

18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
2011. április 8-16. Budapest
www.titanicfilmfest.hu
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Soós Tamás --


További írások a rovatból

Interjú Csepeli Eszter operatőrrel önismeretről, fejlődési folyamatról és meghatározó pillanatokról
70. Berlinale, február 20–március 1.
Great Gerwig: Kisasszonyok

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés