bezár
 

art&design

2012. 04. 02.
Minden évben új háború
Az Új Bosszú Angyalai #5: Forradalom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Brian Michael Bendis 2004-ben vette át a Bosszú Angyalai-sorozatot, munkásságát rögtön a csapat szétrobbantásával kezdte, hogy új alapokra helyezve elinduljon az Új Bosszú Angyalai. Ezek a történetek nálunk is olvashatóak a Káosz és a Kitörés című kötetekben. Most már a sokadik kötetnél jár a sorozat, legújabb része a Forradalom. Visszanézünk kicsit, mi is történt idáig, mert most bizony már nem könnyű észben tartani.
Oszolj!A szuperhős csapat első kalandja Vadföldre vezetett, ahol rejtélyes titkokra bukkantak: a S.H.I.E.L.D (terrorelhárító és hírszerző szervezet a Marvel-univerzumban) illegális vibránium bányászatot folytat az eldugott szigeten, szuperfegyverek előállításához, továbbá a szervezet börtönéből nemrég megszökött fegyencek nagy részének hivatalosan halottnak kellene lennie. Nick Fury, a szervezet korábbi igazgatója időközben távozni kényszerül egy elhibázott titkos küldetés miatt, amit az Új Titkos Háború című kötetben találunk. Helyét Maria Hill parancsnok veszi át. Ezek után Bendis az egyik új csapattagnak szentel néhány füzetet, ami itthon az Őrszem című kötetben jelent meg. A történet végén Vasember eltitkolja a Vadföldön látottakat az Illaminátusok nevű titkos társaság elől, melynek tagja többek között Reed Richards és Doctor Strange, célja pedig a nagyobb világégések megelőzése.

Megérkezik a felmentősereg

Mutánsvilág2005 – a Marvel első nagy crossoverének az éve, amikor a hősök egy alternatív valóságban találják magukat, a Mutánsvilágban. Nálunk is megjelent, két kötetben (Magnus-ház, Angyalok és Mutánsok). A mini legfontosabb következménye, hogy a mutánsok száma drámaian megcsappan, több ezerről pár százra, a tragédiát kiváltó Skarlátboszorkány pedig eltűnik. A következő Új Bosszú Angyalai kötet már ezután játszódik. Az Ezüst Szamurájban a hősök a címszereplő után erednek, aki még a Kitörés idején szökött meg, de belegabalyodnak a Japán alvilág csatározásaiba. Az akció után Jessica Drew, a Póknő kénytelen felfedni kettősügynök kilétét az Angyalok előtt. Története szerint egyszerre dolgozott a SHIELD-nek és a HIDRA nevű terrorszervezetnek, a jók oldalán pedig csak Nick Fury tudott a dologról, aki viszont az Új Titkos Háború miatt eltűnt, így Jessica egyedül maradt a titkával. Az Angyalok megértik Jessica kiszolgáltatott helyzetét, és a történtek ellenére továbbra is megbíznak benne, majd pedig hosszú idő után ismét feltűnik Nick Fury, de tartózkodási helye továbbra is ismeretlen. A következő kötet, az Ellenhatás a Mutánsvilág egyik utózöngéje, melynek során eltűnik Magneto, és kikristályosodik Maria Hill és az Angyalok kapcsolata. Miközben Amerika Kapitánnyal egyre távolabb kerülnek egymástól, Vasember egy új oldaláról ismeri meg a nőt.

Nagy zűr Japánban

Polgárháború2006 – a Marvel második nagy crossoverének az éve. Az ötlet már nem Bendistől, hanem Mark Millar-től származik, az általa írt 8 részes minisorozat nálunk két kötetben jelent meg, a Polgárháború eleje és vége címmel. Egy szerencsétlenül elsült akció után az amerikai kormány rábólint a szuperhumán regisztrációs törvényre, mely kettészakítja a maszkos igazságosztók közösségét. A tervezet megnyeri maga mellé Vasembert, aki így legjobb barátjával, Amerika Kapitánnyal kerül szembe. A törvényt ellenző harcosokat a visszatért Nick Fury támogatja a háttérből. A polgárháború igazi erényei – miközben a főmini nélkülözhetetlen kapocsként szolgál – a mellékszálakban mutatkoznak, így például Vasember vagy Pókember indíttatásait a magyar olvasók leginkább az újonnan indult újságokban, a Marvel+-ban és az idén újrainduló Hihetetlen Pókemberben találják.

 

Hulk Világháborúja2007 – a Marvel harmadik nagy crossoverének az éve. Erre nem pazarolnék túl sok szót, hisz a magyar kiadásokban talán még említés sem esik róla. Arról van szó, hogy Hulk kimaradt a polgárháborúból, mert nem ezen a bolygón tartózkodott éppen, és amikor visszajön, nagyon dühös. Most folytassam? Ugyanebben az évben kezdődik el még az X-Menek szűk körű crossovere, a Messiah Complex is, de Bosszú Angyalainak ehhez sincs túl sok köze (vagy még annyi se). A belterjesebb összecsapásokból egyébként is akad még jópár, akit jobban érdekel a téma, a Wikipédián talál róla egy részletes listát.

Összecsapnak a kettészakadt Bosszú Angyalai

Titkos Invázió2008 – a Marvel negyedik nagy crossoverének az éve, amit ismét Brian Michael Bendis neve fémjelez. A polgárháború során kettészakadt Angyalok egyik felállása ismét Japánba repül, hogy megmentsék ottfeledett társukat, a Ronint. Itt el is érkezünk jelen írás tárgyához, a Forradalomra keresztelt Új Bosszú Angyalai kötethez. Azt már inkább nem mesélném el, hogy most miféle dolgok történnek, mert azt szeretném, ha mindenki maga ismerkedne a kiadvánnyal, és lepődne meg azon, hogy Bendis milyen lehengerlő tudatossággal építette ilyen hosszú időn keresztül ezt a páratlan szuperhőstörténetet.

 

Hiába a hosszú oldalakon átívelő bunyójelenetek, nem lehet azt mondani, hogy az amerikai képregénypiac egyik legolvasottabb sorozata ne lenne  egyben olvasmányos is, és ne mozgatná meg az agytekervényeinket. A nagyon töltelékszagú füzeteket a magyar kiadás mondjuk átugorja, az Új Bosszú Angyalai sorozatból kimaradnak a polgárháború alatt játszódó füzetek – Mark Millar hirtelen jött crossovere miatt Bendisnek egy évvel tovább kellett várnia saját ötletével. Továbbá a polgárháború következményeként megalakult másik Bosszú Angyalai csoport sorozata (angolul Mighty Avengers), a hazai kiadásban ugyancsak átugorja az amerikai kiadás első 6 számát, és a 7. számmal indít a Marvel+ 2. számában. Ez az újság már közvetlen folytatása a Forradalomnak, úgyhogy akik elviselhetetlen Bosszú Angyalai éhséggel küszködnek, kéthavonta csillapíthatják a vágyaikat. A Kingpin kiadó ezzel megtette az utolsó előtti lépést a 2008-as mega-giga, mindent átszövő és újraértelmező Marvel-crossover felé. Reméljük meglépi az utolsót is, a Titkos Invázió könyvesboltba kerülése ugyanis nagyban függ a Forradalom sikerétől.

prae.hu

Amikor bekerít a japán alvilág

A friss Új Bosszú Angyalai-kötetben új rajzoló debütál a magyar rajongók előtt, akinek a személye igencsak megosztja a jónépet. Bennem van némi elfogultság, mert szerintem Leinil Yu rajzainál itthon még nemigen jelentek meg jobbak, számomra ő a tökéletes szuperhős-képregény rajzoló, de ha nem lennék elfogult, akkor is azt mondanám, hogy eddig ő szállítja a legcsodálatosabb oldalalkat az Új Bosszú Angyalai-képregények hazai történetében. A számítógép monitorján, ebben a kis formátumban ez sajnos nem annyira szembeszökő mint nyomtatásban, szóval aki bizonytalankodna, az nézze meg egy boltban. Vagy egyszerűbb, ha csak hisz nekem. Lendületes, szélesvásznú rajzai vonzzák a szemet, panelkezelése pedig extravagáns, de sosem széteső, figuráit vastag kontúrokkal látja el, de firkás stílusa ellenére is anatómiai pontossággal veti őket papírra. Sötét tónusú képei pedig tökéletesen illenek ehhez az új világhoz, amiben a kiszolgáltatottság és a bizalmatlanság érzése fogja el a hősöket. Bendis a kétsíkos történetvezetést hívja segítségül az éles kontrasztok és a dinamika nevében, ketten pedig remek párost alkotnak. Ugyanazt tudom csak mondani, amit általában egy-egy Bendis által írt Bosszú Angyalai-kötet után. Még mindig jó kézben van ez a sorozat.

 

 

Az Új Bosszú Angyalai: Forradalom (2012)

Írta: Brian Michael Bendis

Rajzolta: Leinil Yu (tus és ceruzarajz) & Dave McCaig (színek)

A magyar kiadás munkatársai: Harza Tamás (fordító, szerkesztő) & Benes Attila (beírás)

Az eredeti kiadványok címe: The New Avengers 27-32 (2007)


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Dani Áron --


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés