bezár
 

gyerek

2017. 07. 14.
"én sosem írtam gyerekeknek"
Böszörményi Gyula válaszai a prae.hu gyerekirodalmi körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"én sosem írtam gyerekeknek" Ha végre itt a nyár, és meleg az idő... akkor az ember végre talán olvashat. Például a kertben vagy a strandon, a körtefa alatt, vagy épp az ágak közt. A prae.hu megkért néhány gyerekirodalmi szakértőt és alkotót, hogy mondják el, mi volt a legemlékezetesebb gyerekkori nyári olvasmányuk. A kérdésekre elsőként Böszörményi Gyula író válaszolt.

PRAE.HU: Mondanál egy emlékezetes gyerekkori nyári olvasmányt és egy mostanit?

Sosem osztottam az olvasmányaimat évszakok szerint. Ha jó könyv akadt a kezembe, nekem mindegy volt, esik vagy fúj, illetve azon sem agyaltam, hogy az adott könyv mely évszakhoz illik. Egy emlékezetes nyári olvasmányélményemre azonban nagyon is emlékszem, bár az nem egyetlen, hanem tizenkét kötethez kapcsolódik. Jászdózsán, a nagymamáméknál nyaraltam és megkértem az unokaöcsémet, hogy hozzon nekem könyveket a falusi könyvtárból. Tizenkét sci-fi-vel tért vissza, én pedig befészkeltem magam az öblös fotelba és napokon át csak olvastam és olvastam. Akkor ismertem meg Asimovot, Bradburyt, Clarkot, akiket azóta is szeretek.

PRAE.HU: Egy külföldi könyv, amit magyarul és egy magyar könyv, amit "külföldiül" jelentetnél meg...

Mivel csak magyarul olvasok, így az idegen nyelven megjelent könyvek között nem ismerem ki magam, de egyszer az Írók Boltjában láttam egy vaskos angol kötetet: Woody Allen összes prózája. Bár ezek füzettekké szétcincálva már megjelentek, ezt a gyűjteményest szivesen látnám egyben, magyarul. És hogy mely magyar könyvet jelentetném meg idegen nyelven? Lehetek önző? Na jó, mégsem. Habár ellenkező esetben meg képmutató volnék, szóval mégis… Szerintem az Ambrózy-kat külföldön is szeretnék.

ambrozy

PRAE.HU: Ha teljesülhetne egy kívánságod, mit kívánnál a magyar gyerekirodalommal kapcsolatban?

Jaj! Elsősorban azt, hogy felejtse el GYEREKirodalmi bélyegét, mert ez a meghatározás csak fikció: nincs olyan, hogy gyerekirodalom, csak irodalom van… vagy nincs. A „gyerekirodalom” kifejezés csupán arra jó, hogy az orrukat felhőkarcolásra használó felnőttek azt mondhassák: „Nem, köszönöm, én ebből már kinőttem.” Esterházy Péter egyszer azt mondta nekem, hogy szeretne végre valamit gyerekeknek is írni, és megkérdezte, tudnék-e tanácsot adni arra vonatkozóan, hogyan is kell. Azt feleltem, sajnálom, de fogalmam sincs, mert én sosem írtam gyerekeknek – akkor sem, mikor a történeteimbe sárkányok, beszélő macskák és padlástéri boszorkányok keveredtek. Lásd még Lázár Ervin minden sorát.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

A Budapest Bábszínház online előadása
Tippek és segítség a Pagonytól és a Pagony szerzőitől
gyerek

Az Időmanó farsangja
Interaktív családi koncert a Várkert Bazárban

Más művészeti ágakról

art&design

Pluszt adni a történetekhez Pluszt adni a történetekhez
Interjú Futaki Attila képregényrajzolóval a képregény műfajról, az alkotás folyamatáról, a különböző műfajok viszonyáról
irodalom

Hát a vátesz, hát ez ilyen Hát a vátesz, hát ez ilyen
A Költő a nappaliban vendége Szálinger Balázs
irodalom

Lesi Zoltán: A tökéletes német nő I. Lesi Zoltán: A tökéletes német nő I.
A szerző előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés