bezár
 

irodalom

2011. 03. 17.
Tiltakozás a József Attila-díj kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiltakozás a József Attila-díj kapcsán A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöksége tiltakozik az ellen, ahogy 2011-ben a József Attila-díjak odaítélése megtörtént.
A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) anélkül változtatott a díj odaítélésének módján, hogy egyeztetett volna a szakmai szervezetekkel, holott azok 2010 október 20-án kelt levelükben erre kérték a kulturális kormányzatot (Tárgyalást kezdeményeznek az írószervezetek a kulturális kormányzattal).

Sérelmezzük, hogy a NEFMI 2011. február 3-ai felkérőlevelében nem nevezte meg azokat a szervezeteket, akiktől kurátort delegáltatni szándékozott. Ez ellentétben áll a korábbi gyakorlattal, amikor a mindenkori kuratóriumi ülésen a szervezetek kijelölték maguk közt a következő évi ülés megszervezőjét, mely meghívta a többi szervezetet, így a jelölés lebonyolítása az írószervezetek irányítása alatt állt, decentralizált, demokratikus módon.

Kifogásoljuk, hogy a NEFMI felkérőlevele szerint a József Attila-díjazottak kiválasztására a korábbi évek gyakorlatától eltérő módon úgy került volna sor, hogy a felkért kuratórium 26 személyt jelöl, akik közül a minisztérium önállóan 13-at kiválaszt. Ezzel a jelölőszervezetek delegáltjai nem értettek egyet, így a kuratóriumi ülésen csak 13 főt jelöltek.

Tiltakozásunkat kiváltotta, hogy a NEFMI figyelmen kívül hagyta a szakmai kuratórium által a fentiekben is képviselt egységes álláspontot, és hozzányúlt a jelöltek köréhez, amikor négy főt kihúzott, és újakra cserélt.

Különösen megdöbbentő volt a JAK-tagok által felterjesztett Pollágh Péter törlése a díjazandók névsorából, mivel ő azok egyike, akik a legtöbb szavazatot kapták a szakmai kuratóriumtól, így a legnagyobb szakmai konszenzust is figyelmen kívül hagyta a minisztérium.

Természetesen joga van a minisztériumnak megvétóznia a kuratórium döntését. Ám korábban nem jellemezte a művészeti középdíjak odaítélését az, hogy a politika ekkora beleszólást kért volna magának. Ez előbb-utóbb a díj hitelvesztéséhez is vezethet. A szakmai szervezetek kompetenciájának ilyen mértékű megkérdőjelezése egy nem demokratikus folyamat elindulását jelzi, mely ellen a JAK elnöksége ezúton is tiltakozik.

József Attila Kör Irodalmi Egyesület
elnökség
Budapest, 2011. március 16.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
Bodor Ádám – Sinistra körzet
irodalom

Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz? Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz?
Kálmán C. György: „Dehogyis terem citromfán”. Irodalomelméleti írások. Balassi Kiadó, Budapest, 2019, 240 oldal, 2600 Ft
irodalom

Beleolvasó egy alternatív Trianonba Beleolvasó egy alternatív Trianonba
Nézzünk bizakodva a múltba! című novelláskötettel jelentkezik a Cser Kiadó

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
színház

Vendégségben Patikánál Vendégségben Patikánál
4. emelet, 66-os csengő
Interjú Hudi Lászlóval a Mozgó Ház Társulásról, munkamódszerekről, külföldi lehetőségekről
Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés