bezár
 

art&design

2011. 03. 25.
Természettudományi élményközpont Mosonmagyaróváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Természettudományi interaktív élményközponttá alakítják Mosonmagyaróváron az egykori gabonaraktárt európai uniós és magyar állami támogatással. A több mint 1,5 milliárd forintos beruházástól egyebek mellett a város idegenforgalmának a fellendülését várják - mondta a projektet ismertető helyszíni sajtótájékoztatón Nagy István polgármester pénteken.
A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében elnyert támogatásból és a hozzá kapcsolódó önerőből újítják fel a háromszáz éves, műemléki védettség alatt álló gabonaraktárat. A rekonstrukciót követően a föld, a víz, a levegő és a tűz tematikája köré építik fel a bemutatót a több mint kétezer négyzetméteres kiállítótérben.

A tárlat egy része szorosan kötődik a helyszínhez, a Szigetközhöz, a Dunához és tájékoztatást ad a régió természeti értékeiről. A kiállítás másik része a klasszikus "science show", amely a természettudományokat, a fizikát, a technikát, a biológiát, a kémiát népszerűsíti.

A kreativitásra épülő, gondolkodtató játékok mellett az érdeklődők elé tárják a fejlesztés alatt álló MiniSpaceWorld (MSW) elnevezésű csillagászattal és űrkutatással kapcsolatos világújdonságnak számító modellvilágot, amelyet a Mosonmagyaróvárról származó, jelenleg Németországban élő Pacher Tibor fizikus Magyarországon szeretne megvalósítani.

Az egykori cég nevét ma is viselő magtár, a Futura felújítását úgy végzik, hogy a műemléképület a lehető legteljesebb mértékben megmaradjon eredeti állapotában, építészeti kuriózuma, egyedülálló gerendaszerkezete fennmaradjon.

A felújítás során ugyanakkor korszerű épületgépészeti megoldásokat alkalmaznak, a létesítményt geotermikus energiával működtetik majd.

Stílszerű lesz az épület bővítése is: a gabonatároló mellé henger alakú építményeket emelnek, amelyek silókra emlékeztetnek. Ott kap helyet egyebek között az auditórium a korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelve. A természettudományi interaktív élményközpont - amelyet a polgármester a városfejlődés zálogának minősített - a tervek szerint jövő nyáron adják át rendeltetésének.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés