bezár
 

art&design

2011. 03. 26.
Délvidéki kortárs magyar festőművészek és grafikusok kiállítása Ópusztaszeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyvenegy délvidéki kortárs magyar festőművész és grafikus alkotásaiból nyílt kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) Feszt-galériájában; a tárlat annak sorozatnak az első eleme, amely határon túli alkotóknak kíván bemutatkozási lehetőséget biztosítani.
A több mint félszáz legkülönbözőbb műfajú és technikával készült alkotásban egy biztosan közös, hogy a mi világunkat fogalmazzák meg a képzőművészet nyelvén – mondta a kiállítás megnyitóján Dudás Károly író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

A bánsági síkság közepén magányosan emelkedő aracsi romtemplom, a délvidéki magyarság megmaradásának legfőbb szimbóluma mindannyiunk kincse, mint ahogy a magyar szecesszió egyik legcsodálatosabb épülete a szabadkai városháza, a palicsi Bagolyvár – amely körül Kosztolányi Dezső és Csáth Géza sétálhatott annak idején –, a bácskai tanyák és az ottani Tisza-part is közös megtartó értékünk – fogalmazott az író.

Dudás Károly hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarság kulturális értékei közül az anyaország figyelme eddig elsősorban az irodalomra és a színházművészetre irányult, pedig a Délvidéken az egyetemes magyarság mércéjével mérve is kiváló festőművészek, grafikusok, szobrászok és keramikusok dolgoznak. Az elnök bízik benne, az ópusztaszeri tárlat is hozzájárul ahhoz, hogy végre az ottani képzőművészet is az őt megillető helyre kerüljön az egyetemes magyar kultúrában.

Tokovics Tamás, az ÓNTE igazgatója kijelentette, az emlékpark egyik küldetése, hogy a magyarság központja, gyűjtőhelye legyen, és a történelem, a hagyományok mellett bemutassa a művészeti értékeket is, hiszen ez az identitás megőrzésének egyik kulcsa.

Az igazgató elmondta, hogy a délvidéki művészek kiállítását egy sorozat első elemének szánták. A jövőben bemutatkozási lehetőséget szeretnének teremteni valamennyi határon túli magyar közösség alkotóinak. A Feszty-galéria következő tárlatán felvidéki művészekkel ismerkedhet majd meg a közönség, de a most bemutatott festmények és grafikák is láthatók lesznek más helyütt a parkban, mivel az alkotók az intézménynek ajándékozták őket.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*

Más művészeti ágakról

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés