bezár
 

színház

2011. 05. 20.
Láthatatlan Randevú: A Bárka színészei és a Láthatatlan Kiállítás csapata meglátogatják egymást
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Láthatatlan Randevú: A Bárka színészei és a Láthatatlan Kiállítás csapata meglátogatják egymást A Bárka Társulata és a Láthatatlan Kiállítás dolgozói ellátogatnak egymáshoz, hogy megismerkedjenek egymással, és megnézzék, megtapasztalják, mit csinál a két csapat - egymástól mindössze két metrómegállónyira.

Szkéné színház

A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy utazás a látássérült tárlatvezető kíséretében: speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken zajlik, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítik az érzékelést, tájékozódást. A kiállításon a hétköznapi élet egyes színtereit járhatja végig vakon a látogató. Megtapasztalhatja, hogyan közlekedik egy vak ember a városi forgatagban, hogyan fizet ki egy kávét a bárban, vagy éppen honnan tudhatja, melyik fűszer kell az ebédedhez.

A Láthatatlan Kiállítás Budapest a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg egymást. 
Láthatatlan Kiállítás
A vakok és a látássérültek most azt is elárulják magukról: nem szeretik, ha a látók azt hiszik, hogy ők nem szeretnek színházba járni. Azt sem szeretik, ha a látók zavarba jönnek attól, ha azt mondják egy látássérültnek, hogy nézd! És igenis jól esik nekik, ha például azt kérdezik tőlük: Láttad-e azt az előadást?

A Bárka társulata most megmutatja nekik, nem látóknak és látássérülteknek meseoperáját, és megkérdezi tőlük: hogy tetszett? Majd a színészek vesznek részt a Láthatatlan Kiállítás "utazásán".

A Láthatatlan Kiállításon az elmúlt 3 és fél év során a kiállítás látássérült vezetői több ezer embernek mutatattak meg a látók számára egy új, ismeretlen világot. A látogatok felejthetetlen élményt kaptak. Most a vezetőkön a sor, hogy egy új birodalmat ismerjenek meg. A színházbajárás a látássérültek számára kihívás, hiszen itt a színészi játékon és díszleten múlik minden. A Bárka a Párkákat, tehát egy vidám, zenés darabját mutatja meg a Láthatatlan Kiállítás dolgozóinak, ami előtt Göttinger Pál, a színház és a darab rendezője, mesél a Bárkáról, megmutatja a vendégeknek, mi van a kulisszák mögött és mi van a színpadon. A két csapat az előadás után, és másnap is találkoznak egymással.
Bárka
A Bárka színészeinek is különleges ez a találkozás. Kíváncsiak erre a világra? Persze, hisz a színészek minden világra nyitottak. Vagy azért, mert akár belecsöppenhetnek egy ilyen szerepbe? Akár. Hisz ez a foglalkozásuk. De a leginkább az foglalkoztatja őket, hogy egy meseopera, amiben ők egy-egy karakteres szerepet alakítanak, egy nem látó számára „hogy nézhet ki”, milyen érzelmeket vált ki belőlük. Kíváncsiak arra, hogy egy színes színpadi történetet hogyan lehet megmutatni egy sötétségben élő embernek, aki csak a képzeletére hagyatkozhat. A másnapi találkozás is fontos, amikor a színészek egy vaksötét helyen próbálnak „képben lenni”, ahol megpróbálnak elképzelni mindenféle tárgyat, helyzetet. Ekkor a Láthatatlan kiállítás lelkes dolgozói átéreztetetik a színészekkel, amit egyébként ők látnak, éreznek, gondolnak.

A Láthatatlan-Bárka találkozóra május 29-én és 30-án kerül sor - arról, hogy hogyan zajlott le a különös randevú, a a sajtó meghvott vendégei fognak beszámolni a nyilvánosságnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

színház

Jónak lenni Jónak lenni
A szecsuáni jó ember az Örkény Színházban
színház

Ön most Budapestet hallgatja Ön most Budapestet hallgatja
A Jurányi Ház Színház a város kísérleti előadás-sorozatáról
színház

Görget. Görget. Görget. Görget. Görget. Görget.
Climate Change Theater Action Budapesten
színház

Szerzői utasításon innen és túl Szerzői utasításon innen és túl
Beckett Zsótér Sándor rendezésében a Szkénében

Más művészeti ágakról

art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés