bezár
 

art&design

2008. 07. 13.
Reneszánsz babakiállítás a visegrádi Királyi Palotában
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reneszánsz babakiállítás a visegrádi Királyi Palotában A népmese híres budai kutyavására mellett Mátyás király és Beatrix udvartartása, zenészek, apródok, strázsák és hóhérok is láthatók a reneszánsz babakiállításon, amely pénteken nyílt a visegrádi Királyi Palotában.
Mint azt Gróh Dániel szervező az MTI-nek elmondta, a Visegrádi Palotajátékokhoz kapcsolódó, július 25-ig megtekinthető kiállításra Mátyás király életével kapcsolatos életképekkel és figurákkal lehetett nevezni. Az érdeklődők tizenegy babakészítő alkotásait tekinthetik meg az immár 8. alkalommal megrendezett látványos programon.

A kompozíciók, a babák anyagukat tekintve is igen változatosak, hiszen a művészek alkottak nemezből, papírmaséból, rongyból, de többen Barbie babákat öltöztettek fel reneszánsz ruhákba.

Az egyik kiállító, Rónai Katalin - tíz darab, nyolcvan centiméteres babából álló - kompozíciója például Mátyás király udvartartását mintázza: a király és a királyné a fekete sereg vitézei, a pap, az írnok és a bohóc társaságában Vitéz János püspököt fogadja.

Rónai Katalin másik pályaművéről szólva elmondta, hogy a szintén nagy méretű, hatvan centiméter magas babákból összeállított jelenet az igazságos Mátyás királyról szóló egyik népmesét, a budai kutyavásár történetét idézi meg.

A kompozíciók hónapokon át készültek, a babák feje kifújt tojásra tekert gipszpólya, testük drótra rögzített szivacs, amelyre a remekbe szabott reneszánsz öltözék került, de külön talapzat valamint farúd elkészíttetésére is szükség volt - tette hozzá a kézműves.

A tárlaton látható még - nemezből elkészítve - Mátyás király találkozása a halásszal, de korabeli zenekar és reneszánsz ruhás táncosok is színesítik a babakiállítást, amelyen idén nem csupán zárt vitrinekben láthatók a babák, hiszen a kompozíciók helyigényesek és csak nyitott térben, körbejárva érvényesülhetnek igazán.

A visegrádi babakiállítás zsűrije három díjat és egy különdíjat ítél majd oda.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés