bezár
 

art&design

2011. 12. 11.
Festőnők sikere az Arte Galéria árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nívós eredeti és sokszorosított grafikákból, és néhány festmény kategóriába illeszthető darabból aukciózott szombaton az Arte Galéria: a 228 tétel több mint fele elkelt, olykor jelentős licitekkel.
Jellemzően, az aukció végén sokan visszakértek az el nem adott tételekből, így olyan rajzok is elmentek, amelyekre addig nem volt vevő.

A legtöbbet Gedő Ilka csendéletéért adták, az Enteriőr 1945 telén című, az életmű-katalógusban is szereplő pasztell 65 ezer forintról jutott 200 ezer forintra. Gedő Ilkától, a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb, ám alig ismert művészétől két ceruzarajzot is kínáltak, a Gettó sorozatból, ezt 110 ezer forintról 180 ezerre licitálták.

Ötszörös árat 130 ezer forintot fizetett egy gyűjtő Járitz Józsa 1925-ös akttanulmány szénrajzáért. Ország Lili monotípiája, a Kolozsváry Ernő gyűjteményből származó Kék szoba, 200 ezer forintra duplázott. Vaszary János franciásan könnyed lány portréja 180 ezer forintot ért meg valakinek. Bán Béla nagyméretű tempera lány arcképéért megadták a 75 ezer forintot.

Mint mindig, most is sokan licitáltak Gross Arnold rézkarcaiért, 14 és 22 ezerről 70 ezer forintra is felverték az árukat. Kondor Béla ismert rézkarca, a Szent Antal megkísértése 95 ezer forintra triplázott. Patkó Károly rézkarca a sziciliai Cefalu kikötőjéről 85 ezer, Aba Novák Vilmos egy hegyre kúszó olasz várost ábrázoló rézkarca 60 ezer forinton ment el. Ugyanennyit fizettek egy hangulatos Boromisza Tibor tempera tájképért, míg Bortnyik Sándor A festő című, szignált linómetszetéért 65 ezer forintot.

Ferenczy Károly színes linómetszete, az izvorai tanya, a Művészház mappa egyik lapja, négyszeres leütéssel 28 ezer forinton végzett. A két-háromszoros licitek a néhány ezer forintról induló daraboknál sem voltak ritkák.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Lehetnék bárki című antológiáról
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés