bezár
 

art&design

2011. 12. 11.
Szétázik Monreale mozaikja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Veszélybe került Olaszország egyik legszebb bizánci kori mozaikja a szicíliai Monreale székesegyházában, ahova beesik az eső.
Az 1174-ben emelt, normann-bizánci stílusú katedrális középső hajóját lezárták. A látogatók nem közelíthetik meg az oltár mögötti apszis félkörívét díszítő, arannyal borított mozaikot, amely Krisztus Pantokrátor alakját ábrázolja. "Újabb rendkívüli értékű olasz műkincset ítéltek pusztulásra" - írták a szicíliai lapok a pompeji régészeti feltárások eső rongálta falaira emlékeztetve. Pompejiben az utóbbi egy évben három ókori fal dőlt össze a csapadékos időben.

Sajtóértesülések szerint egy éve szivárog be a víz a Palermo közelében fekvő Monreale székesegyházának tetőszerkezetén keresztül. Ennek áldozata lett a templomon belüli mozaik, és idén az eső miatt omlott be a katedrális melletti kolostor teteje is.

"Nincs veszélyben a mozaik, de drága a helyreállítása. Egymillió-háromszázezer euróba kerül, és jövő őszre tudjuk megvalósítani" - nyilatkozta a palermói egyházmegye segédpüspöke Antonio Dolce. Mint hangsúlyozta: Monreale székesegyháza az UNESCO világörökségi címére pályázik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről
színház

A szánalom és részvét világjárványa A szánalom és részvét világjárványa
Színház a karanténból: Kovács Dominik – Kovács Viktor: Cifra palota


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés