bezár
 

art&design

2011. 12. 11.
Megnyílt a nyolcvanéves Debreceni Fotóklub történetét feldolgozó tárlat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történetének legátfogóbb bemutatásával ünnepli 80. születésnapját a napjainkban mintegy ötven művészt foglalkoztató Debreceni Fotóklub.
"Sokszor ér minket az a vád, hogy művészetileg Debrecen a múltjából él" - jegyezte meg Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a debreceni Kölcsey Központban rendezett tárat vasárnapi megnyitóján. Ugyanakkor arra emlékezetett, hogy az 1931-ben alapított fotóklub jelenleg is mintegy félszáz aktív tagot foglalkoztat és a város életében a kultúra láthatóan egész évben jelen van.

Mint fogalmazott: a fotóklub alapításának 80. évfordulójára nyílt kiállítás és az egyesület történetét feldolgozó könyv megjelenése jelzi, hogy "a debreceni fotográfia nem csak a múlt része, az ma is él."

Kósa Lajos polgármester arról beszélt, hogy a "tömegtermelés" miatt kicsit háttérbe szorult fotóművészet bizonyosan visszakerül a helyére. "Hiába van már több mint hárommilliárd ember kezében - a mobiltelefonjaikon keresztül - fényképezőgép, fényképezni nyilvánvalóan csak a töredékük tud. Lehet mindenkinek fényképezőgépe, de nincs mindenkinek térlátása" - fogalmazott a politikus. A fotóklub múltja és jelene a bizonyíték a debreceni fotósok munkájának magas színvonalára - fűzte hozzá.

Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke szerint a hazai fotóművészet kiemelkedő alkotói fordultak meg a Debreceni Fotóklubban. Patinás intézményről van szó, amit az is jelez - idézte fel - hogy amikor a Magyar Fotóművészek Szövetségét megalapították, a Debreceni Fotóklub már létrehozásának 25. évfordulóját ünnepelte.

Ahogy minden téren, úgy a fotográfiában is jelentős változásokat hozott az elmúlt nyolcvan év. A fotográfia a művészet terén már olyan presztízst vívott ki magának világszerte, mint a legjelentősebb képzőművészeti ágak - mutatott rá Szamódy. Magyarországon azonban - folytatta - ez egyenlőre nincs így. A magyar fotóművészetet a világban olyan nevek képviselték, mint Brassai, Munkácsi Márton vagy Robert Capa. Most "szünet van", de sok tehetséges fotós már a nemzetközi elismertség kapujában áll - hangoztatta hozzáfűzve, hogy a fotóklubok tudják a legnagyobb segítséget nyújtani a fiataloknak.

A Kölcsey Központban január 10-ig látogatható kiállításon a Debreceni Fotóklub 93 tagjának egy-egy képe tekinthető meg. Emellett ritkaságnak számító fényképezőgépek, továbbá albumok, levéltári dokumentumok, magángyűjteményből származó levelek várják a fotózás iránt érdeklődő közönséget.

A jubileumra Máthé András, a Debreceni Fotóklub művészeti vezetőjének szerkesztésében könyvet adtak ki, amely az eddigi legátfogóbb munka a városi fotózás történetéből.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron

Más művészeti ágakról

irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés