bezár
 

art&design

2011. 12. 21.
Helytörténeti kiállítóhely Domaszéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Helytörténeti kiállítás nyílt az egykori domaszéki kisvasút állomásának épületében szerdán, a település a projektre 31 ezer eurós (mintegy 9 millió forintos) uniós forrást nyert.
Kispéter Géza polgármester elmondta: Mórahalom és Domaszék önkormányzata, valamint szerbiai partnereik, Óbecse és Temerin helyhatóságai pályáztak sikeresen.

A négy település együttesen több mint 150 ezer euró (45 millió forint) támogatásban részesült a Mórahalom-Domaszék-Óbecse-Temerin helytörténeti útvonal az örökségvédelem jegyében című pályázattal. A domaszéki támogatási rész valamivel több mint 31 ezer euró, amelyhez csaknem 1600 euró (mintegy félmillió forint) önrészt biztosított a település.

A projekt eredményeként a domaszéki Kisvasútállomás épületében helytörténeti kiállítás nyílt. A felújítási munkálatokon túl lehetőség nyílt a kiállításhoz kapcsolódó eszközök - paravánok, asztalok, polcok, vitrinek -, valamint irodai, továbbá hangtechnikai eszközök vásárlására is. Épült egy nyitott kiállító tér, ahol a nagyobb gazdasági munkaeszközöket láthatják majd az érdeklődők.

A bejelentkezéses tárlatot folyamatosan bővítik a helyi élet emlékeivel és a vasúti ereklyékkel - mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy kisméretű vasúttörténeti kiállításuk már eddig is látható volt egy korábbi pályázatnak köszönhetően.

Domaszéken 1927-től 1975-ös megszűnéséig működött a keskeny nyomtávú gazdasági vasút. Szegedről indult a vonal, majd Kunhalom állomásnál ágazott kétfelé. Egyik ága Ásotthalomig, a másik Pusztamérgesig közlekedett.

A projekt társintézményeinél is különböző méretű felújításokat hajtottak végre. Óbecsén a Népkönyvtárban egyebek közt tetőfelújítás, nyílászárócsere, új elektromos hálózat beszerelése történt.

A temerini Tájházban szintén tetőfelújítás és kisebb javítási munkálatok zajlanak, Mórhalmon pedig a gazdasági iskola felújítása valósult meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Pellengérre állított valóság Pellengérre állított valóság
Trapp Dominika: Ne tegyétek reám... című kiállítása a Trafóban
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

Great Gerwig: Kisasszonyok
Corneliu Porumboiu: A hegyek szigete
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés