bezár
 

art&design

2011. 12. 21.
Helytörténeti kiállítóhely Domaszéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Helytörténeti kiállítás nyílt az egykori domaszéki kisvasút állomásának épületében szerdán, a település a projektre 31 ezer eurós (mintegy 9 millió forintos) uniós forrást nyert.
Kispéter Géza polgármester elmondta: Mórahalom és Domaszék önkormányzata, valamint szerbiai partnereik, Óbecse és Temerin helyhatóságai pályáztak sikeresen.

A négy település együttesen több mint 150 ezer euró (45 millió forint) támogatásban részesült a Mórahalom-Domaszék-Óbecse-Temerin helytörténeti útvonal az örökségvédelem jegyében című pályázattal. A domaszéki támogatási rész valamivel több mint 31 ezer euró, amelyhez csaknem 1600 euró (mintegy félmillió forint) önrészt biztosított a település.

A projekt eredményeként a domaszéki Kisvasútállomás épületében helytörténeti kiállítás nyílt. A felújítási munkálatokon túl lehetőség nyílt a kiállításhoz kapcsolódó eszközök - paravánok, asztalok, polcok, vitrinek -, valamint irodai, továbbá hangtechnikai eszközök vásárlására is. Épült egy nyitott kiállító tér, ahol a nagyobb gazdasági munkaeszközöket láthatják majd az érdeklődők.

A bejelentkezéses tárlatot folyamatosan bővítik a helyi élet emlékeivel és a vasúti ereklyékkel - mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy kisméretű vasúttörténeti kiállításuk már eddig is látható volt egy korábbi pályázatnak köszönhetően.

Domaszéken 1927-től 1975-ös megszűnéséig működött a keskeny nyomtávú gazdasági vasút. Szegedről indult a vonal, majd Kunhalom állomásnál ágazott kétfelé. Egyik ága Ásotthalomig, a másik Pusztamérgesig közlekedett.

A projekt társintézményeinél is különböző méretű felújításokat hajtottak végre. Óbecsén a Népkönyvtárban egyebek közt tetőfelújítás, nyílászárócsere, új elektromos hálózat beszerelése történt.

A temerini Tájházban szintén tetőfelújítás és kisebb javítási munkálatok zajlanak, Mórhalmon pedig a gazdasági iskola felújítása valósult meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
Crossover a Négyszoba Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés