bezár
 

art&design

2008. 08. 18.
Elvtársi tivornyák Nógrádban
PRAE.HU/MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fokozódik a retro-feszültség. Legközelebbi eseménye Salgótarjánban lesz. A '60-as évek világát bemutató kiállítást rendez "Beat-Bambi-Bikini" címmel a Nógrád Megyei Levéltár Salgótarjánban augusztus 20-án, az érdeklődőket retróáras málnaszörp is várja a helyszínen.
Az 1960-as éveket felidéző tárgyakat, eszközöket, fotókat és levéltári dokumentumokat mutatnak be a Frei Café nagytermében rendezett kiállításon - közölte Tyekvicska Árpád, a levéltár igazgatója.

Fotókat állítanak ki például Kádár János nógrádi útjáról, az elvtársi tivornyákról, az átépülő városokról, falvakról, a gyökerekbe kapaszkodó hagyományőrzésről, és a szocialista "új ember" ünnepeiről: a névadókról, a KISZ-esküvőkről, az állami temetésekről. Dokumentumokat láthatnak az érdeklődők a tájról, a gyárakról, az iskolákról, és mindenekelőtt a hétköznapokról.

Kicsiben ott lesz a világ, az édességek, az italok, a ruhák, háztartási gépek, rádiók, tévék.

A kiállítási térben visszaköszön a 40 évvel ezelőtti óvoda, iskola és ifjúsági klub, lesz mozgalmi tér titkosrendőrrel, munkásőrökkel, ifjú gárdistával, határőr relikviákkal, és vetítik a '60-as, '70-es évek amatőr filmjeit is.

Tyekvicska Árpád hozzátette: nem másítanak, nem szépítenek meg semmit, és nem nosztalgiázni hívják a látogatót, hanem gondolkodásra szeretnék késztetni.

A cél a múlt felidézése, bemutatása, és nem az értékítélet - mondta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

Bodor Ádám – Sinistra körzet
A Lehetnék bárki című antológiáról
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés