bezár
 

art&design

2008. 09. 16.
Vasárnapig Lélek és test a Szépművészetiben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnapig látható a Lélek és test című fotóművészeti kiállítás a Szépművészeti Múzeumban; a június elején nyílt tárlatot eddig csaknem 70 ezren tekintették meg, ezzel a leglátogatottabb hazai fotóművészeti kiállítás lett.
A Lélek és Test - Kertésztől Mapplethorpe-ig a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével című tárlaton 90 - felerészben magyar és külföldi - fotóművész több mint 220 műve tekinthető meg, az alkotók között szerpel egyebek mellett André Kertész, Robert Capa, Man Rayk, Henri Cartier-Bresson és Robert Mapplethorpe.

A Szépművészeti Múzeum történetében először ad otthont fotográfiai kiállításnak, ezzel hangsúlyozva, hogy a fotóművészet egyenértékű társa a képzőművészet hagyományos ágainak. A kiállítás törzsanyagát a Magyar Fotográfiai Múzeum kölcsönözte, de New Yorkból, Párizsból, Kölnből, és a világ legrégebbi fotográfiai múzeumából, az amerikai George Eastman House-ból, a Nemzetközi Fotográfiai és Film Múzeumból is érkeztek művek a kiállításra. 

A tárlat hat tematikus egységben mutatja be az alkotásokat; a Test maga című részben a társadalmi állapotok változásával összefüggően a test ábrázolásának változásait figyelheti meg a közönség. A Számkivetve című egységben a társadalom perifériáján élőkről készült alkotások láthatók a szociofotóktól a tényfeltáró képekig. 

Az Egyedül című részben a magány, az egyedüllét és a halál különböző aspektusokból készült művészi ábrázolása kerül középpontba, míg az Együttlét elnevezésű kiállításrészben az emberi kapcsolatok sokféleségét mutatják be a munkák. Az Én-képek című részben háromféle portréval találkozhat a látogató: az első csoportba azok az alkotások tartoznak, ahol saját magát fényképezte a fotográfus, a másodikban egy pályatárs által készített portrék láthatóak, a harmadik részben pedig azokat az alkotásokat gyűjtötte egybe a kurátor, ahol az alkotó művészeti céllal fényképezte le modelljét. Az utolsó, a Pusztítás démona című egységben a háborús borzalmak dokumentálásának történetét és legfontosabb alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők. 

A látogatók mindemellett átfogó képet kaphatnak a fotográfia történetéről is, ugyanis a tárlaton kiállított legkorábbi fotó a 19. század végén, a legújabb pedig 2008-ban készült. 

A tárlat eredetileg augusztus végéig fogadta volna a látogatókat, de a nagy sikerre való tekintettel a múzeum egy hónappal később, szeptemberben végén zárja be a kiállítást. 

A fotográfiai témájú kiállítások közül eddig Magyarországon az Ernst Múzeumban rendezett (M)érték című tárlatra voltak a legtöbben kíváncsiak, azt 20 ezren látták.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés