bezár
 

art&design

2012. 08. 27.
Alán párhuzamok - Kiállítás a Forrás Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közép-Európában első alkalommal lesz látható átfogó, reprezentatív kortárs oszét-alán kiállítás. A budapesti Forrás Galériában az Alán párhuzamok című tárlaton nyolc festőművész mutatkozik be szeptember 10. és 26. között.
A kiállítás, amelynek megnyitóján ott lesz és köszöntőt mond Szergej Takojev, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétia-Alánia Köztársaság miniszterelnöke is, betekintést nyújt az ország életébe a nemzetközi viszonylatban is jelentős, különböző korosztályhoz tartozó nyolc művész több mint 50 alkotásán keresztül - mondta el Sárba Katalin galériavezető az MTI-nek, hozzátéve, hogy a tárlatot Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg.

     Az oszét festőművészek hangsúlyosan törekszenek arra, hogy bemutassák múltjukat, az alán hagyományokat, merítve a kortárs művészeti áramlatokból is.

A kiállításon a magyar közönség megismerheti az oszét-alán nép mélyen gyökerező kultúráját, amely betekintést enged a hősi Nárt-eposz világába is. A Nárt-eposz háromezer éves, a Kaukázusban az észak-iráni népek - szkíták, szarmaták, alánok - mitológiai hagyománya. Az eposz az alánok utódai, az oszétok mondáit tartalmazza - magyarázta a galéria vezetője. 

    Az eposzt az oszétok legközelebbi rokonai, a jászok a XIV. században még ismerték. Ezért is tartják fontosnak kultúrájuk közös ápolását, a kapcsolattartást, amelynek köszönhetően létrejött ez a kiállítás - hangsúlyozta Sárba Katalin.

    Az egyik társrendező a Jászok Egyesülete, amelynek ügyvivője, Dobos László többször járt Észak-Oszétiában. A tárlat másik létrehozója a Jászságért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki maga is büszke jász és a kiállítás fővédnöke - jegyezte meg a galériavezető.

    A tárlat korelnöke Salva Bedojev, az állami egyetem festőtanszékének vezetője, többszörösen kitüntetett művész. Az oszét élet tárgyait, a föld gyümölcseit örökíti meg képein a természet és az ősi építészet színeit idézve.

    Jurij Abiszalov munkáinak különlegessége a népművészet, a nemzeti karakter, a humor és a groteszk kifejezésében rejlik. Oleg Baszajev vásznain könnyen felismerhető tárgyakat helyez a kifinomult háttérbe. Vagyim Puhajev festményei a népi ünnepek, epikus legendák és a múlt világába viszik a nézőt.

    Ahszar Eszenov különleges vízióit a nemzeti mitológiából meríti, képein az oszét falvak utcáit óriás almák, kancsók, kukoricacsövek népesítik be. Kentaurfiguráit és szkíta lovait finom humor lengi körül. Vlagyimir Ajlarov vásznain az ősi oszét domborműves sírkövek asszociációi láthatók kifinomult stílusban és színekkel. 

    Robert Karkuszov a dekoratív festészet mestere. Képeinek gazdag világát az oszét természet motívumai ihletik. Arkagyij Abajev saját stílust teremtett az oszét karakter és nemzeti humor változatos ábrázolásával. A szokások, tradíciók, a folklór és a mítoszok mutatkoznak szellemesen kreatív munkáiban - összegezte Sárba Katalin.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
Judd Apatow: Staten Island királya
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés