bezár
 

art&design

2013. 02. 28.
Kortárs svájci képregények
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz svájci kortárs képregényalkotó mintegy 50 munkáját mutatják be azon a kiállításon, amely A svájci képregény - A képek csúcstalálkozója címmel péntektől látható a Frankofón Fesztivál keretében a budapesti kArton Galériában.
A tárlaton színes és fekete-fehér munkákat, eredeti, A3-as és A4-es méretű képregényeket mutatnak be. A rajzolók különböző technikával, például ceruzával, pasztellel, tussal vagy kapargatással dolgoznak - mondta el Benkő Zsuzsanna galériavezető az MTI-nek.
   
A kortárs svájci képregény két központ köré szerveződik és a kiállításra is e két helyről érkeztek a munkák. David Boller, Matthias Gnehm, Sambal Oelek (Andreas Müller), Thomas Ott és Anna Sommer alkotásai képviselik a zürichi központú német-svájci alkotókat. A genfi francia-svájci művészeket Cosey (Bernard Cosendai), Derib (Claude de Ribaupierre), Frederik Peeters, Tom Tirabosco és Zep (Philippe Chappuis) művei reprezentálják - hangsúlyozta.
   
A tárlaton több generáció mutatkozik be. Az idősebbeket többek között az 1944-ben született Derib, a svájci képregény úttörője képviseli. Mesterségét Belgiumban tanulta, Svájcba visszatérve pedig jelentős hatást gyakorolt a fiatalabb rajzolók munkásságára.

A következő nemzedék, mint például Thomas Ott vagy Frederik Peeters inkább a nemzetközi szcéna felé fordult, és változatos inspirációk alapján fejlesztette ki saját stílusát.
   
Benkő Zsuzsanna felhívta a figyelmet Sambal Oelek színes alkotásainak érdekes képi világára, mint fogalmazott, állatokkal vagy "állat-metamorfózisokkal" köti össze a képregénykereteket, Anna Sommer pedig főként papírkivágással készíti színes munkáit.
   
A galéria vezetője hangsúlyozta, hogy bár Svájc kisméretű ország, képregényrajzolói mégis nemzetközi elismertségre tettek szert. Rámutatott, hogy Svájc a képregény hazájának számít, hiszen Genfben élt a szabadidejében írással és rajzolással foglalkozó tanárember, Rodolphe Töpffer (1799 - 1846), akinek illusztrált történetei a képregény kezdetének tekinthetők. 
   
Benkő Zsuzsanna arról is beszélt, hogy a svájci alkotókat bemutató vándorkiállítást a tavalyi Frankofón Fesztivál részeként Izraelben láthatta a közönség, idén a Svájci Nagykövetség jóvoltából Budapesten kívül Pécsen is bemutatják.
   
A kArton Galériában március 21-ig tart nyitva a tárlat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Lehetnék bárki című antológiáról
Judd Apatow: Staten Island királya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés