bezár
 

art&design

2013. 04. 04.
Nicolas Grospierre fotósorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nicolas Grospierre svájci születésű varsói művész Nagykövetség című fotósorozata látható péntektől a budapesti Lengyel Intézet Platán Galériájában.
A 20 fotóból álló sorozat az egykori szocialista blokk egyik kelet-európai országának nagykövetségén készült részben fikciós, részben dokumentarista projekt.

A felvételek egy ténylegesen létező, használaton kívüli kelet-európai nagykövetségen készültek. A felvételeken láthatók a 60-as évek bútorai, a falat népművészeti tányérok díszítik, az asztalokra apró szőtteseket dobtak.
   
A művész úgy döntött, némiképpen átalakítja az üres, elhagyott irodákat, tárgyalót és ezzel zavart idéz elő a szemlélőben, aki így képtelen eldönteni, hogy amit lát, igaz-e, vagy sem.
   
Így Grospierre a befogadót mintegy kafkai utazásra invitálja az üres irodákon keresztül, amelyek egyre inkább irreálissá válnak.

A hidegháború manipulatív diplomáciai módszereire - de épp így a keleti blokk előszeretettel használt fotómontázsaira - utaló képek dokumentaristának, vagyis objektívnek tetszenek, miközben a szemlélőjük valójában sosem tudhatja meg, hogy igaz-e vagy hamis az, amit lát - olvasható a Lengyel Intézet honlapján.
    
"Grospierre sorozatai mindenekelőtt a korábbi politikai valóság nyomait örökítik meg, a billogot, amely a minket körülvevő vizuális kultúrába beleégett, és amely lassacskán mégiscsak elveszti erejét" - írta a sorozatról Karol Sienkiewicz lengyel művészettörténész, kritikus a www.cultura.pl című lapon. 
   
Nicolas Grospierre a svájci Genfben született 1975-ben, jelenleg Varsóban él és dolgozik. 1997-1999 között a párizsi politikai tanulmányok intézetében tanult, diplomáját 1999-ben szerezte a londoni közgazdasági egyetem (London School of Economics) orosz és posztszovjet tanulmányok szakán. Elsősorban az épületfotózás izgatja, a volt kelet-európai országok szocializmusból maradt öröksége.
   
Grospierre 2008-ban Kobas Laksával, Grzegorz Piatekkel és Jaroslaw Trybussal közösen megkapta a 11. Velencei Építészeti Biennále Arany Oroszlán díját. 2011-ben a vizuális művészetek kategóriában elnyerte a Polityka című hetilap rangos Útlevél díját.
   
A fotókiállítás május 10-ig lesz nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés