bezár
 

art&design

2013. 04. 18.
Égi és földi utazások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pirk László szentendrei festőművész eddigi munkásságának keresztmetszetét adja a Párbeszéd Házában látható kiállítása, amely április 27-ig tekinthető meg Ég-Föld áthatása címen.
Az eredetileg kápolnaként működő kiállítótér szakrális hangulatához jól illeszkednek a művész transzcendentális ihletésű alkotásai, amelyek más művészekkel össze nem téveszthető stílus és tematika jegyében készültek. Szimbolikus és figuratív kompozíciói leggyakrabban egy konkrét táj- és valóságélmény sűrített és művészileg absztrahált feldolgozásai.

Pirk László képeAz utazások során meglátogatott épített és természetes környezet látványát nemcsak az idő és a történelem, hanem az emlékezet is fokozatosan átalakítja. A művész egyes kompozícióin a paestumi dór stílusú antik templomok, a szirakuzai görög színház, a Szent Patrikról elnevezett több mint 50 méteres mély orvietoi kút, az amerikai Grand Canyon és Szentendre motívumai bukkannak fel olyan látványon keresztül, amely mégsem az adott korhoz és helyhez kötődik, sokkal inkább a teljesség képzelt világát nyújtja.

Pirk László minden festményén egyben láttatja vagy tükrözteti az égi és a földi elemeket, a hegyormot az ég kékjével, a cseppekben hulló fényesőt a lobogó tűzzel, az orvietoi kút alján összegyűlt vizet és az abban megcsillanó égboltozatot, vagy az Angyali üdvözlet isteni küldöttjét Mária alakjával. Az Ég és a Föld közötti kapcsolatra olyan a tájképbe helyezett szimbólumok is utalnak, mint a Nap és a Hold, a létra vagy a lépcső.

Pirk László festészetében ugyanolyan fontos szerepet tölt be a keresztény ikonográfiai hagyomány, mint az egyéb kultúrkörök jelképrendszere. Az alkotások harmonikus világlátást közvetítő üzenete azonban az ösztönös megérzésen keresztül is nyilvánvaló válik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?

Más művészeti ágakról

építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés