bezár
 

art&design

2013. 04. 19.
Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Száz négyzetméter alapterületű őskori barlang-installáció épül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A különös építményt a május elején nyíló ősember-kiállításra készítik el a közgyűjtemény szakemberei.
Az múzeum egyik földszinti kiállítótermében helyet kapó, óriási méretű barlang megépítése mintegy egy hónapot vesz igénybe. A bő kétméteres belmagasságú barlangfolyosó kivitelezésén olykor egyszerre hatan dolgoznak. Az építmény vázát fa és gipszkarton adja, a falak hőkezelt hungarocell táblákból állnak, amelyeket speciális vakolattal vonnak be. A folyosót barlangrajzok fogják díszíteni.
   
Varga András, a kiállítást rendező muzeológus pénteken újságíróknak elmondta, hogy az őskori barlangok hangulatát megidéző installáció kiállítótereiben a hazai ősemberkutatás leletanyagából mutatnak be válogatást. A múzeum saját gyűjteményéből koponyamásolatok, arcrekonstrukciók, kőeszközök lesznek láthatók.
   
A kiállítás másik, tudománytörténeti része a nemzetközi kutatási eredményekről ad áttekintést.
   
A tárlat rendezői főként iskoláskorú érdeklődőkre számítanak. Céljuk, hogy a gyermekek számára a múzeum élményt nyújtó közeg legyen, ahol a múltat személyes valóságként élhetik át. A látogatók így magukra ölthetik a jégkori emberek öltözékét, és egy virtuális játék során ügyességüket is próbára tehetik dárdákkal állatokra vadászva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Lehetnék bárki című antológiáról
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés