bezár
 

zene

2013. 04. 19.
Fényfestők a Mediawave-en
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fényfestők a Mediawave-en A székesfehérvári Méhkasaula Közhasznú Egyesület fényfestéseivel sok éve erőteljesen hozzájárul a Mediawave vizuális hangulatához, tavaly is gyönyörű festményt varázsoltak a Dunai bástyából. Idén nemcsak megtekinthetjük, ki is próbálhatjuk a fényfestést: üvegfestő műhelyükben az érdeklődők betekintést kaphatnak művészetükbe és ki is próbálhatják, hogyan kell elkészíteni egy fényüveget.
Napjainkban egyre több művész viszi ki alkotásait az emberek közé, egyszerre használva műteremként és kiállítóteremként is ezeket a közösségi tereket. A fényfestés ennek az utcai művészetnek az egyik leggyorsabban terjedő formája külföldön és hazánkban egyaránt.

A Méhkas Dia Projekt tagjai az élőfestést választották, mint technikai megoldást saját fényvetítéseikhez. „Ezt a technikát nem mi találtuk ki, a partykultúrából jött valamikor a ‘90-es évek közepén. Mi aktívan 2004-2005 óta vetítünk, öt állandó festővel. Mindenki együtt dolgozik, pakolás, festés, fotózás, mindenki kiveszi a részét a munkából.” - meséli Szepesi Imre, azaz DJ Zöld, aki hosszú évek óta elmaradhatatlan résztvevője a Mediawave-nek.

Fényfestés

A házfalra festett képek nem a 21. századi kreativitást dicsérik. Az ősember után az ókori Rómában a házak belsejét gyakran díszítették falfestményekkel, melyek egyfajta ókori tapétaként is funkcionáltak. Ezek az évszázadok során egyre nagyobb, akár hatalmas termeket is betöltő freskókká nőtték ki magukat, majd a 20. század végén a megfelelő technikai háttérnek köszönhetően ma már ott tartunk, hogy fénnyel akár egész házakat is meg tudunk festeni. Az ideiglenes, művészeti tapétákkal díszített falakhoz nem kell más, mint néhány vetítőgép, egy kreatív művész és teljes sötétség, hogy egy-egy üres falfelület életre keljen. Miközben az éjszaka elmúltával a szomszédságnak sem kell dühöngenie a nehezen eltüntethető graffitik miatt, hisz a falakra festett képek a vetítők kikapcsolásával együtt eltűnnek a falakról” - teszi hozzá DJ Zöld.

DJ Zöld

Az élőfestés a mi specialitásunk. Kipróbálnám, milyen a többi műfaj, de nem hiszem, hogy lecserélném az élőfestést bármelyik másik irányzatra. Mi minden vetítésről filmeket készítünk. De ezek nem kamerával készülnek, hanem fotókból állnak össze stop technikával.” Ezt már Elf, a csapat másik tagja teszi hozzá. “Mindig új anyagot készítünk. De használunk konzerv, archivált anyagokat is rendszeresen.”

Festettek már vitorlásokat a Velencei-tavon, sípályát a francia Alpokban. Arra a kérdésre, mi lenne az álmuk, azt mondják: a csoport nagyálma kiszínezni a piramisokat. Ha nem is piramist, de esténként a Duna-bástya várfalát lehetőségük lesz kifesteni a Mediawave-en.

Aki pedig kedvet érez, hogy kipróbálja a fényfestést, erre is lehetősége lesz a Méhkasaula workshopján. A fesztivál délutánjain a csapat tagjai az esti vetítésre készülve bemutatják technikájukat az érdeklődőknek, akik maguk is kipróbálhatják, hogyan kell megfesteni a mintául használt üveglapot. A legjobban sikerült alkotásokat kivetítik esténként, sőt a készítők le is fotóztathatják vele magukat.

www.mehkasaula.hu
https://www.facebook.com/#!/mehkasaula
https://www.facebook.com/#!/mehkasdiaproject

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Interjú Vizin Viktóriával eltérő kulturális tapasztalatokról, a külföldre költözés fontos állomásairól
Fekete Zaj Fesztivál, 2022
Hódítás az operában

Más művészeti ágakról

Foci, vers, próza, gyerekirodalom
art&design

Gondolatok a Geometric Environments című kiállításról
Beszélgetés Sándor L. István könyvéről, Ács Jánosról, Máté Gáborral
Kötetlenül vendége Vados Anna volt a Kis Présházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés