bezár
 

art&design

2013. 05. 02.
Országjáró útra indult a Mátyás Király Mozdony
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országjáró útra indult csütörtök délben a budapesti Nyugati pályaudvarról a Mátyás Király Mozdony, amelyet Hunyadi Mátyás királlyá választásának 555. évfordulója alkalmából indít el a MÁV.
A mozdony első útján InterCity (IC) vonatot továbbít Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára, majd egy másik IC-vel érkezik vissza Miskolcon keresztül Budapestre. Pénteken már Bukarestig közlekedik. 
   
"Korábban ilyen átjárásra nem volt lehetőség, most azonban egy 2012 decemberében életbe lépett megállapodás szerint a határon nincs szükség mozdonycserére" - mondta el csütörtökön, a mozdony bemutatóján Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. 
   
Az arany-fekete színekben felmatricázott Bombardier TRAXX mozdonyon szerepel például a Hunyadi-címer, Mátyás király arcképe és a visegrádi palota is.
   
Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára a helyszínen a vasút korszerűsítésének és megújításának fontosságáról beszélt, valamint rámutatott a vasút nemzetközi kapcsolatok ápolását elősegítő funkciójára is.
   
A mozdony május 17-én különleges körútra is indul: a matricázást finanszírozó Indóház Kiadó és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezte Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors szerelvényét továbbítja a csíksomlyói búcsúra.
   
A szervezők a mozdonyt díszítő matrica grafikai kivitelezésére tavaly novemberben írtak ki pályázatot, amelyre több mint 50 munka érkezett. A nyertes terveket Dani Richárd készítette el.
   
A MÁV-nak ez a harmadik matricázott mozdonya az Aranycsapat- és a Kandó-mozdony után. A Mátyás Király Mozdony teljes menetrendje megtekinthető a www.mav.hu weboldalon.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés