bezár
 

zene

2008. 10. 23.
Amerikából jöttem, mesterségem címere: Kistehén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden magyar zenekarnak elkelne az a lehetőség, ami a Kistehén Tánczenekarnak "bejött" Amerikában - véli Kollár-Klemencz László, az együttes vezetője, aki hathetes turnéjuk emlékeit idézte fel.
- Harmincegy koncertünk volt huszonöt városban - szeptember elejétől október közepéig - Little Cow néven - újságolja a gitáros és énekes. Kis klubokban és elegáns művészeti központokban egyaránt felléptek, hol nagy tömeg hol kisebb közönség előtt. Főleg a keleti partot járták kisbusszal, de eljutottak Chicagóba, Memphisbe, Torontóba, a nyugati parton San Diegóba, Los Angelesbe és San Franciscóba. A legtöbb várost csak autóból vagy éjszaka látták, de mindenütt szereztek új barátokat. Első fellépésük színhelyére, a Bowling Greenbe visszahívták őket. Lemezfelvételeket kezdtek el, ezeket a tervek szerint jövőre kint fejezik be.  

Kollár-Klemencz László örömmel tapasztalta, hogy az amerikai közönség rendkívül nyitott az általa nem túlságosan ismert zenékre, így az ő produkciójukra is. Felidézte a chicagói Hide Out Block Partyt, a New York-i Joe,s Pubot, a város világszerte ismert kocsmáját, nagy sztárok találkozóhelyét, ahol  három zenekar  háromféle közönség előtt játszik szakemberek előtt. A Kistehént is producerek, újságírók, zenészek látták-hallották. A bloomingtoni (Indiana) Lotus World Music and Arts Festivalon két este játszottak telt ház és extázisban lévő közönség előtt. 

- A fesztivál igazgatója is végig táncolta a koncertet, s visszahívott minket a színpadra - emlékezett a zenekarvezető.       

Nem ez volt az együttes első külföldi útja, menedzserük, Gáncs Andrea két éve viszi őket Európába, vásárokra, fesztiválokra, ahol kiadók, koncertszervezők is megfordulnak. A menedzser pályázta meg januárban a New York-i fesztivált, amire több jelentkező közül választották őket. New Yorkban a Yonas Media produceri társulás vette őket pártfogásába, amely turnékat szervez, lemezt ad ki.   

Amerikában a dalok felét angolul, felét magyarul énekelték. Kevés magyarral találkoztak, a turnét amerikai közönségnek szervezték. Magyarok is jöttek, s olyan is volt köztük, aki szóvátette, miért nem anyanyelvükön énekelnek.

Fárasztó volt koncertezni, folyton úton voltak. Alkalmanként másfél órát játszottak, ráéreztek arra, hogy melyek az igazán fontos koncertek. Májusban San Franciscóban lemezfelvétel, turné várja őket, szeptemberben pedig várhatóan újra visszatérnek az Újvilágba. A zenekarvezető reményt keltő kuriózumként felidézte: San Francisco legnagyobb lemezboltjában rábukkant az LGT 1974-es, Amerikában fölvett  albumára. 

Az útról Matyiö néven blogot írt, amely a  http://kisteheniramerikabol.blog.hu oldalon olvasható. Tóth Tamás filmrendező útifilmje a www.upclive.hu oldalon látható. 

A sikertörténet egyébként a Kistehén-dallal és klippel kezdődött 2002-ben, noha csak két évvel váltak állandó zenekarrá. Tóth Tamás a 90-es évek elejéig alternatív zenekarban játszott, majd filmezéssel foglalkozott - a Kistehén-film kis sárga figurája a Sziget emblémája lett. A Szájber gyerek daluk hozta az újabb nagy sikert. 

- A Kistehén-dal köré könnyű kis dalokat írtam, hogy jobban eljussanak a közönséghez. A popzene és a komolyzene határán mozgó zenére törekedtem. A Kistehén-dalt először talán gyerekeimnek énekeltem - meséli. 

A sváb falusi sramlizene, cigányzene mellett a reggae és a jamaikai ska hatott rá, de hangsúlyozza, hogy az együttes zenei alapja a rock. 

November 9-én a Gödör klubban koncertet ad a Kistehén Tánczenekar,  majd az itthoni koncertek után januárban külföldön lépnek fel. Bemutatják a Kistehén Melankolikusok Ember a fán című, szeptemberben megjelent albumot, amely csendesebb a megszokott Kistehén-hangzásnál. 
 
- Jó "család" vagyunk, nem idegenített el a turné - hangsúlyozza végül.
Kovács Miklós

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kondor Ádám válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kecskés D. Balázs válaszol
Lully–Molière: A kénytelen házasság

Más művészeti ágakról

Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Zoltán Gábor: Levegőt venni, Kalligram Kiadó, Budapest, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés