bezár
 

art&design

2013. 08. 31.
Szüreti fesztivált és szlovák nemzetiségi napokat rendeznek Kiskőrösön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Kiskőrösi szüret és szlovák nemzetiségi napok rendezvénysorozatát a hétvégén az alföldi városban.
Font Sándor (Fidesz), az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának a tagja az MTI-nek szombaton telefonon adott interjújában elmondta: a rendezvénysorozaton, amelyet augusztus 30-a és szeptember 1-je között tartanak, a két esemény - a szüret a kunsági borvidék közepén és a nemzetiség napok ünnepe - egybeesik.

Kitért arra, hogy a szlovákok több mint 300 évvel ezelőtt, a török kiűzetése után népesítették be a települést. Ilyenkor emlékezünk az ősökre, akik a szőlőtermelés kultúráját meghonosították, és gondolunk a mára, milyen termés várható, hol tartunk most - tette hozzá a választókerület országgyűlési képviselője.

Font Sándor kiemelte: az elmúlt évek fagykárral sújtott időszaka után ebben az évben valamivel bizakodóbbak a gazdák, az átlagosnál jobb szőlőtermést várnak.

Szavai szerint a megszokotthoz képest a szüret 10-14 nappal korábban kezdődött, a korai érésű fehér szőlők szüretelése gyakorlatilag megtörtént, de folyamatosan tudják szedni majd a később érő fajtákat is.

Fontosnak nevezte, hogy a Kiskőrös "zászlósborát" adó szőlő, a Kadarka újra régi fényében ragyog, mert több borversenyen ragyogó eredményt értek el vele a borászok.

Font Sándor szerint már hagyomány, hogy a szüreti fesztiválon a szokásos rendezvények mellett a szórakozás is helyet kap. Két év óta tartják meg a gasztroudvart és a borudvart, ahova a térség legjobb élelmiszer-előállítóit, és a versenyeken komoly helyezést elérő borászokat hívják meg - tette hozzá.

Font Sándor szerint a szlovák nemzetiségű kiskőrösiek is minden évben készülnek arra, hogy ízelítőt adjanak kultúrájukból, és az érdeklődők megkóstolhassák hagyományos ételeiket.

Reményét fejezte ki, hogy az a csaknem tízezer ember, aki három nap alatt el szokott látogatni a város egyik legjelentősebb rendezvényére, megtalálja az érdeklődésének megfelelő eseményt, vagy az ízlésének legjobban megfelelő ételt.

Véleménye szerint a legnagyobb tömeget megmozgató esemény a szüreti felvonulás, melyet vasárnap rendeznek. Ebben az évben az eseményeket oldtimer autók felvonulása színesíti - fűzte hozzá.

A 15 ezer lakosú Kiskőrösön még ma is eléri a 20 százalékot a szlovák nemzetiségű lakosok aránya.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Derkósok munkái virtuálisan
26 képzőművész pályamunkáit vonultatja fel idén is a Derkovits Gyula ösztöndíj
art&design

Gyíkok* Gyíkok*
A magyar performansz története 1966–2018 (10): Szerbiai magyar performansz: Aiowa csoport (1988-92)
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról

Más művészeti ágakról

gyerek

Középpontban a képregény
Képregénypályázatot hirdet a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
Katrine W. Kjær: Egy lány hosszú futása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés