bezár
 

irodalom

2013. 09. 06.
Lépj be ingyen, távozz egy könyvvel!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az olvasás fontosságára hívja fel a figyelmet és az olvasás élményét népszerűsíti az Olvasás Világnapja alkalmából a Marczibányi Téri Művelődési Központban megtartott egész napos rendezvény szeptember 8-án.
Az AKG Alapítvány, a művelődési központ és az Olvasásklinika közreműködésével megvalósuló rendezvényt Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója nyitja meg.

Az érdeklődőket több tucat programmal várják: lesznek felolvasások, könyvcsere program, filmvetítés, dedikálások és előadások is. A résztvevők bevonásánál azt a célt tartották szem előtt a szervezők, hogy az írás, a betű, a könyv, a lehető legszélesebb spektrumát felöleljék. A rendezvény mottója: "Olvasni jó, jól olvasni élmény! Legyen az élmény mindenkié."

A program egyik vezérfonala az az előadássorozat, amelynek nyitó előadását Aczél Petra tartja az új kommunikációs kultúrát jellemző jelenségekről. "Elsőként arról szólok, hogy a "figyelemgazdaság" felváltotta az információs gazdaságot. Egyes kutatások szerint majdnem a felére csökkent a koncentrált emberi figyelem egybefüggő ideje" - mondta el Aczél Petra az MTI megkeresésére.

Előadásában érinti azt is, hogy a rövidülő figyelmet miként terheli túl az információ, hogy a mai 8-14, illetve 15-25 éves korosztályokat mennyire jellemzi az egy időben, párhuzamosan végzett kommunikációs tevékenység, illetve szó esik még az olvasásra szánt idő változásáról, az új médiaeszközök használati idejének és céljainak változásairól, a televízió és az internet figyelemigényéről. "Fontos téma lesz a nyelvi és képi információk arányának jelentős változása, az utóbbi javára, és a képi információ feldolgozására vonatkozó módszereink hiányossága is" - tette hozzá Aczél Petra.

Előadásokat hallgathatnak az érdeklődők a kínai írásjegyekről, a kreatív írásról, Ljudmila Ulickaja könyveiről is, és a Magyar Olvasástársaság közreműködésével egy rendhagyó irodalomórán is részt vehetnek. A gyerekeket egész nap különböző foglalkozásokkal várják a szervezők.

A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával valósul meg. A belépés ingyenes.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Sötétben tapogatózni őrült világokban Sötétben tapogatózni őrült világokban
M. Nagy Miklós és Totth Benedek beszélgetése az idei PesText egyik kiemelt vendégéről, Vlagyimir Georgijevics Szorokinról
irodalom

A mellékszálakra koncentráltam A mellékszálakra koncentráltam
Interjú Nagy Márta Júliával
irodalom

Természetes, hogy értelmetlen Természetes, hogy értelmetlen
A Hazai Attila Irodalmi Díj idei díjazottja Szabó Marcell

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
Lully–Molière: A kénytelen házasság
gyerek

Pagonyfeszt a Dürer kertben Pagonyfeszt a Dürer kertben
Családi program május 22-én
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés