bezár
 

irodalom

2013. 12. 04.
Pillantás Magyarországra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar kulturális értékek tablójának, összegző jellegű műnek szánják az alkotók a Pillantás Magyarországra című kötetet, amely a Scolar Kiadónál jelent meg.
Illés Andrea, a könyv szerkesztője az MTI-nek elmondta: céljuk egy átfogó munka megalkotása volt, amelyből az olvasók ízelítőt kaphatnak Magyarország kulturális állapotáról.
    
Felidézte, hogy a kötet előzménye a Magyarország világörökségei című album, amely nyolc éve jelent meg, és azóta is a kapható. A szerkesztő szerint a Pillantás Magyarországra ennél átfogóbb vállalkozás, hiszen a kötet természeti, kulturális örökségek mellett bemutatja az ország történelmét is, a honfoglalás korától napjainkig.
    
A Magyarország arcai című fejezetben kaptak helyet a "kulturális ínyencségek" - emelte ki Illés Andrea. A könyv témakörök szerint tekinti át Magyarország sokszínűségét a kultúra tágabb értelmezésében, így a zenei, építészeti, irodalmi, filmes kitekintő mellett külön fejezet foglalkozik a természeti kincsekkel, a világörökségi védettséget élvező értékekkel, a gasztronómiával, a sporttal vagy például a vallási közösségekkel.
    
"Szerettünk volna a turisztikai könyvek mellé egy olyan jól forgatható kötetet, amelyből minden megtudható. A könyv bemutatja mindazt, amire büszkék lehetünk és ami érdekes lehet egy külföldi számára" - tette hozzá a szerkesztő. Megjegyezte, hogy természetesen nem fért el minden a mintegy 300 oldalon, de igyekeztek valamennyi magyar unikumot bemutatni, Lajkó Félixtől a romkocsmákig.
    
A könyv történelmi áttekintőjét történészek, a Történettudományi Intézet és a Közép-Európai Egyetem munkatársai, valamint Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója írta, a kulturális fejezeteket a témakörök szakértői, írók, zenészek, újságírók közreműködésével állították össze.
    
A kötetet mintegy ezer fotó illusztrálja, a képeket például a Magyar Távirati Iroda archívumából vásárolták, emellett több fotós - például Gordon Eszter, Csiffáry Gabriella - segített a képanyag összeállításában.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig
A Kóspallagi Írótanya bemutatkozása
irodalom

Hogy néz ki a krimiíró, ha nő? Hogy néz ki a krimiíró, ha nő?
Egy női krimiíró mindennapjai 3.
irodalom

huszonegyedik #13 huszonegyedik #13
Kritikátlan Poszthumán. Lehetséges, de minek?
Izsó Zita és Vörös Anna zenés irodalmi estje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés