bezár
 

art&design

2014. 02. 05.
A Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia történetét mutatják be Füleken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A NAUTICA - A Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia története címmel rendezi idei első kiállítását a szlovákiai Füleki Vármúzeum; a tárlatot pénteken nyitják meg a Városi Honismereti Múzeumban - tájékoztatta az MTI-t a vármúzeum igazgatója.
Agócs Attila elmondta: a tengerészeti akadémiához kapcsolódó történelmi okiratokat, a magyar tengerészet jelentős helyszíneinek és kiemelkedő személyiségeinek ábrázolásait, maketteket, korabeli fizetőeszközöket és tengerészek által használt készülékeket láthatnak a látogatók, a kiállított tárgyak Horváth József okleveles kapitány magángyűjteményéből származnak.
    
A kiállítás a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület és a Zebegényi Hajózási Múzeum társszervezésével jött létre a Párkányi Városi Múzeummal együttműködve - tette hozzá.
    
Az igazgató elmondta, hogy a magyar tengerészet és tengerészképzés története az 1700-as évekre nyúlik vissza. 1753-ban Mária Terézia Triesztben megalapította az első tengerészeti iskolát, amely 1774-ben költözött át Fiuméba.
    
Abban az évben adta ki a királyné Politicum Edictum című rendtartását, amely részletesen meghatározta a tengerészet feladatait. 1852-ben egy új, három évfolyamos tengerészeti magániskolát alapítottak Fiuméban a már meglevő mellé, majd 1871-től egyesítették a két iskolát Királyi Tengerészeti Főtanoda néven. Később akadémiai rangra emelték a tanintézetet, amely használhatta a magyar királyi jelzőt. A szaktárgyakon kívül az oktatás nyelve a magyar lett.
    
Az akadémia fénykora 1905 és 1914 közé tehető, ezt az időszakot kiemelt állami támogatás is jellemezte. Jeles tanárai tankönyveket írtak és fordítottak, a hallgatókat bevonták a közösségi megmozdulásokba, kulturális életbe. Az I. világháború kitörése gyökeres változást hozott az iskola életébe. Végül az Olasz Nemzeti Tanács vette át az intézet irányítását és fokozatosan megszüntette annak magyar jellegét.
    
Agócs Attila hozzátette: a tárlat külön rávilágít Július Juraj Thurzo, első szlovák tengerészkapitány és jeles útirajzíró életpályájának és munkásságának meghatározó momentumaira.
    
A március 28-ig látogatható kiállítást Balogh Tamás, a TIT HMHE elnöke nyitja meg Füleken.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról
art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
art&design

A Gonosz Bálna A Gonosz Bálna
Posztszocialista vakuemlékek és megidézett gyermekkor az ISBN Galériában

Más művészeti ágakról

Interjú Pándi Balázzsal együttműködésekről, szervezésről, a hazai viszonyok működéséről
irodalom

Miért beszélünk még mindig erről?, avagy nők az irodalmi térben Miért beszélünk még mindig erről?, avagy nők az irodalmi térben
(Élmény)beszámoló a tizenhatodik Szépírók Fesztiváljáról
gyerek

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.
A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés