bezár
 

zene

2015. 03. 29.
Hamarosan új albummal és turnéval jelentkezik az A-ha
5 év hallgatás után tér vissza a norvég pop-trió
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén 30 éves a ’80-as évek egyik mega-slágere, a Take On Me, nemkülönben annak elkövetője, a norvég A-ha. A legendás Rock In Rio fesztivál szintúgy. A szervezők gondoltak hát egy merészet, és megnyomták a csengőt az 5 éve „nyugdíjba” vonult együttesnél - akik 1991-ben 198.000 fős rekord-nézőszámot produkáltak náluk -, hogy átruccannának-e egy fellépés erejéig Rioba, mintegy dupla-jubileumot ülve. Az A-ha rábólintott. A rajongók szíve egyszerre dobbant meg. Talán lesz ennek folytatása is… Hogy beigazolódtak-e a sejtéseik, azzal március 25-ig kellett várniuk. Az A-ha ugyanis erre a napra hirdetett sajtótájékoztatót Berlinbe, a Norvég Nagykövetségre.

Ahogy újjáalakulási, úgy feloszlási szándékát is sajtóközleményben tudatta 5 évvel ezelőtt híveivel Norvégia első számú popzenei exportcikke, az A-ha. Egy utolsó turné keretében mondott 2010-ben istenhozzádot a rajongóknak  Morten Harket, Magne Furuholmen és Pål Waaktaar, mely hol másutt is érhetett véget, mint Osloban.

A végleges elköszönést illetően azonban már akkor is megoszlottak a vélemények.

A zenekar ügyeletes dalszerzője, Pål még az év augusztusában a következőket nyilatkozta egy, a német Focus című lapnak adott interjújában: „Nem gondolnám, hogy most érkezett volna el számunkra a búcsú pillanata.  Az én véleményem az volt, hogy csinálnunk kéne még egy albumot. Szebb lett volna valami nagyobb volumenű dolog tőlünk utolsó szó gyanánt. … De úgy vélem, fog még Morten általam írt dalt énekelni…

Hogy a próféta szólt-e akkor Waaktaar-Savoyból, azt nehéz lenne megmondani, tény azonban, hogy – elsősorban az ő ráhatására – az A-ha ismét összeállt, és még legalább két évig együtt is marad a csapat. Ez idő alatt egy új albumot (Cast In Steel) rögzítenek, valamint koncertezni is fognak.

A banda sorrendben 10. nagylemezének létrejöttét tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetjük.

Abszolút spontán, izgalmaktól mentesen indult a dolog. Morten megfordult nálam pár alkalommal a stúdióban, én pedig megmutattam neki, min dolgozom éppen. Néhány dalnál, amiket magáénak érzett, bekapcsolódott és elkezdett énekelni, másokat pedig felolvasott. Ez így ment egészen addig, amíg nem lett 10-12 kész számunk.“ – meséli Pål.

A Cast In Steel ott folytatja az A-ha történetét, ahol az előző album abbahagyta. A hangzás kipihent és friss, egy olyan együttes képét mutatja, amely tisztában van magával, és kész újra meghódítani a világot.

Az A-ha hozzánk legközelebb Bécsben lesz látható, a Stadthalle színpadán, 2016. április 10-én.

Jegyek elővételben az Oeticket oldalán rendelhetők:

http://www.oeticket.com/de/tickets/a-ha-wien-wiener-stadthalle-halle-d-392495/event.html

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Interjú Szabó Dániellel külföldi érvényesülésről, versenyzésről, a siker lehetséges jelentéseiről
Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
Akiket elkapott a tömegpszichózis

Más művészeti ágakról

Képtelen képrablás - Mesék a múzeumból, Pagony, 2022
Többek között Orvos-Tóth Noémi, Nyáry Krisztián és Kadarkai Endre beszélgetnek az alkotókkal
Csoma Sándor: Magasságok és mélységek
Olivia Wilde és a Nincs baj, drágám Velencében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés