bezár
 

art&design

2009. 02. 17.
Újra látogatható a nagy londoni tűzvész emlékműve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Másféléves felújítás után újra látogatható a brit főváros egyik idegenforgalmi nevezetessége - az 1666-os nagy londoni tűzvész emlékére épített torony.
A munkálatok 4,5 millió fontba (1525 milliárd forintba) kerültek.
A nagy londoni tűzvész 1666. szeptember 2. és 5. között pusztított, a lángok martalékává lett a város nyolcvan százaléka. Thomas Farriner, egy királyi pékség vezetője figyelmen kívül hagyta, hogy az egyik kemencében nem aludt ki a parázs. Ennek következtében 1666. szeptember 2-án vasárnap hajnalban tűz ütött ki. Az erős szél miatt a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy London majdnem teljes egészében leégett. A Szent Pál katedrális és még 87 templom vált az enyészeté, a tűzvész ugyanakkor véget vetett az egy éve pusztító pestisjárványnak.

Amikor kihunytak a lángok Sir Christopher Wren, a XVII. század nagy angol asztronómusa, a Royal Society egyik alapítója és korának egyik legnevesebb építésze, akinek nevéhez 51 londoni templom tervezése fűződik, kapta a megbízást a főváros újjáépítésére. Az új város részeként Wren és barátja, Robert Hooke egy klasszicista ihletésű emlékművet, egy egyszerű dór oszlopnak álcázott tornyot tervezett aranyozott gömbbel a tetején. Az emlékmű 61 méter magas - ilyen távolságra volt a toronytól a Pudding Lane-en álló pékség, ahonnan a tűz kiindult. A torony tetejére 311 lépcső visz föl.

Az emlékművet 1677-ben fejezték be. Wren és Hooke eredetileg csillagvizsgálónak és tudományos laboratóriumnak szánták az építményt, ám az utcai forgalom keltette zaj és rázkódás áthúzta számításaikat, ettől fogva a torony csupán idegenforgalmi nevezetesség volt. A turistákon kívül vonzotta az öngyilkosokat is: az idők folyamán legalább hat személy vetette innen magát a mélybe, míg a XIX. században el nem kerítették a torony kilátóját.

A másféléves munkálatok során az építményt letisztították, elvégezték a szükséges javításokat, a gömb felújítására pedig 30 ezer lap aranyozó fóliát használtak fel. A kilátóteraszon új távcsöveket helyeztek el, valamint egy új webkamerát azok számára, akik képtelenek a torony tetejére vezető 311 lépcsőfok leküzdésére: az emlékműben ugyanis nincs lift. Azok viszont, akik időt és fáradságot nem sajnálva felgyalogolnak a torony legtetején lévő kilátóra, gyönyörködhetnek a girbegurba középkori utcácskák szövedékében, a Sir Christopher Wren által tervezett Szent Pál katedrálisban, ahogy a modern hivatali épületek és felhőkarcolók látványában is.

Amikor a látogatók leérnek, díszoklevelet kapnak, amely ország-világ előtt tanúsítja hősies erőfeszítéseiket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés