bezár
 

zene

2019. 09. 25.
Sebestyén Márta-koncert a MOM Kulturális Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sebestyén Márta-koncert a MOM Kulturális Központban "Hegyen földön járogatok vala." címmel Sebestyén Márta-koncert lesz csütörtökön Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Az est egyfajta áttekintése a Kossuth-díjas művész több mint négy évtizedes pályafutásának.

Sebestyén Márta a műsorban felidézte, hogy a "Hegyen földön járogatok vala..." című koncert dátuma azért is fontos számára, mert 1970-ben ezen a napon nyerte meg a Bartók halálának emlékére rendezett népdalversenyt. A verseny első díja egy bakelitlemez volt, amelyen először hallott valódi paraszti éneket, eredeti népdalokat, ezek olyan hatással voltak rá, hogy nem tudott a bűvöletétől szabadulni azóta sem.

A műsorban felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át. Sebestyén Márta elmondta, hogy ezen a koncerten nem a különböző vidékek népdalait mutatja be, inkább zenetörténeti kontextusba helyezi előadását. Beszélt arról is, hogy a koncerten közreműködnek régi népzenész kollégái, de fellép egy táncosnő is, aki dél-indiai szakrális táncokkal foglalkozik. Mint mondta, népdalaink különböző korszakban keletkeztek, a különböző korszakokban pedig különböző népekkel érintkeztünk, ezeknek a hatása a mai napig megmaradt és érvényesül, amit nagyon izgalmas megmutatni a színpadon.

Arra reagálva, hogy gyerekekkel indul hamarosan a Fölszállott a páva új évada, beszélt arról, hogy csodálatos és felkavaró élmény gyerekekkel dolgozni. Mint hozzátette, a gyerekek figyelmét irányítani és felkelteni, "szép dolgokkal traktálni őket" nagyon-nagyon fontos dolog.     

A színpadon Sebestyén Márta segítségére lesz visszatérő zenésztársa, Andrejszki Judit (ének, csembaló), valamint a Hungarian FolkEmbassy népzenei formáció. Színpadra lép továbbá ifj. Szerényi Béla (tekerőlant, tárogató), Szabó Zsolt (viola da gamba), Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű), Könczei Bálint (brácsa), Jobbágy Bence (cimbalom), Lakatos Dávid (nagybőgő), valamint Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész.

Kép forrása: http://filharmonia.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
Philippe Jaroussky 20
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés