bezár
 

irodalom

2020. 04. 10.
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai
Kiosztották a Makói Medáliák és az Osvát Ernő-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai A Makói Medáliák 2005 óta díjaz elsőkötetes szerzőket, az Osvát Ernő-díj pedig 2018 óta létezik abból a célból, hogy irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek ízlésformáló szerepét honorálja. 

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapította Makó Város Önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, ez 2010-től Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland feladata. A munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

A díjat 2020-ban a kuratórium Cirok Szabó István Agancspark című verseskötetének elismeréséül ítélte oda. A kötetből részleteket közölt a Litera irodalmi portál. 

Cirok Szabó István, a Makói Medáliák 15. díjazottja és kötete

Az Osvát Ernő-díjat Janáky Marianna író, költő privát kezdeményezésként 2018 januárjában alapította a célból, hogy az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkája is érdemi elismerést kaphasson. Az elismerést minden évben az kaphatja, aki a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részlehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások és a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. Az elismeréshez 100 ezer forint pénzjutalom is tartozik. Ebben az évben a díjazott Hézső Ferenc, Munkácsy-díjas festő miniatúráját is megkapja. A díjazottat előző évi munkája alapján háromtagú kuratórium választja, melynek Gaborják Ádám, Radics Viktória és Zelei Dávid a tagjai. A szervezés és lebonyolítás költségeit Makó Város Önkormányzata vállalta magára.

2020-ban a díjazott Nagy Gabriella, a Litera – az irodalmi portál főszerkesztője.

Nagy Gabriella, az idei Osvát Ernő-díj nyertese

A díjak átadása a veszélyhelyzetre való tekintettel az idei esztendőben – más országos és városi programokhoz hasonlóan – előreláthatólag az ősz folyamán kerül megrendezésre.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

irodalom

A mindennapok újraírása A mindennapok újraírása
Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjpályázat nyerteseinek beszélgetéséről
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.
irodalom

Propolisz Propolisz
Helyzetjel

Más művészeti ágakról

Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot
Shelagh Delaney - Egy csepp méz a Radnótiban
art&design

A QAnontól a Snapchat diszmorfiáig A QAnontól a Snapchat diszmorfiáig
Az #IFeelSeen című kiállítás elméleti kereteiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés