bezár
 

art&design

2020. 10. 01.
Bemutatták a világ legkisebb Rubik-kockáját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatták a világ legkisebb Rubik-kockáját A magyar találmány szigetországbéli bevezetésének negyvenedik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Tokiói Magyar Kulturális Intézetben. A tárlat a tokiói magyar nagykövetség és a magyar kulturális intézet Rubik programsorozatának első állomása, ahol kortárs japán művészek Rubik-kocka által inspirált alkotásai láthatók. A kiállítás legnagyobb attrakciója a világ legkisebb működő Rubik-kockája, melyet most láthatnak első alkalommal az érdeklődők.

Nagyszabású sajtótájékoztatóval egybekötött kiállításmegnyitón mutatták be azt a mini kockát, amely a világ legkisebb működő Rubik-kockája. A magyar találmányt a termék japán disztribútora, egy helyi hi-tech cég segítségével kicsinyítette le, és készítette el annak világrekordot jelentő, 9,9 milliméteres oldalú változatát. A miniatűr mellett egy 1600 Rubik-kockából kirakott mozaik is látható, amely a feltalálót, Rubik Ernőt ábrázolja. A nagykövetség és kulturális intézet kezdeményezésére a kiállítás mellett online kampány is indult, amelyben ismert japán művészek és kreatív személyek adják egymásnak a Rubik Ernőtől megkapott kockát, és a saját területükön készítenek el egy, a Rubik-kocka által inspirált alkotást. A felkért alkotók között egyaránt szerepel táncművész, kalligráfus, építész, keramikus, fényfestő, sőt még szakács is.

A világhírű logikai játékot negyven éve mutatták be először a szigetországban, és azóta töretlen a népszerűsége. A bevezetést követően a kétezres évek elején agytornaként fedezték fel újra, idén pedig a koronavírus okozta helyzet és annak következményeként a sok otthon töltött idő adott újabb lehetőséget Rubik Ernő találmányának. Csak Japánban eddig 14 millió darabot adtak el a Rubik-kockából.

A kiállítást és programsorozatot szervező Tokiói Magyar Kulturális Intézet 2019 decemberében nyílt, a magyar-japán diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulóját ünneplő évad lezárásaként. Az Intézet célja a magyar kultúra és tudomány minél szélesebb körű megismertetése Japánban, és a két ország közötti kulturális és tudományos cserekapcsolatok fejlesztése.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mikor a lepke kikel a bábból Mikor a lepke kikel a bábból
Interjú Ronga Eszter festővel pályakezdésről, inspirációkról és a jelenlegi helyzetről
art&design

Apró betekintés Dürer korába Apró betekintés Dürer korába
Már online is részt vehetünk a Dürer kora kiállításon
art&design

Godot megérkezése Godot megérkezése
Tárlatvezetés a Godot galéria „KOL-LABOR” című kiállításán
art&design

Mindörökké vér és arany Mindörökké vér és arany
A magyar performansz története 1966–2018 (5): Nyugati magyar performansz: Monty Cantsin (1976-), Botond (1988–2010)

Más művészeti ágakról

avagy tudósítás az interpretáció és az improvizáció határvidékérő
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020
Zsolnai György: Spoiler. Esszék a minőségi sorozatok világáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés