bezár
 

zene

2021. 01. 16.
Februárban kezdődnek a Cziffra György-emlékév programjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Februárban kezdődnek a Cziffra György-emlékév programjai Februárban, a Cziffra Fesztivállal indulnak a Cziffra György-emlékév programjai, az első eseményeket online rendezik.

A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé. Az évforduló alkalmából mintegy 100 eseményt rendeznek itthon és külföldön világhírű művészek részvételével.

A szervezők közleménye szerint az emlékévet nyitó fesztivál korábban meghirdetett koncertjeit a járványügyi helyzet lehetőségei szerint újratervezték, a sorozat a rendhagyó körülmények miatt februártól júniusig kínálja programjait. A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online ingyenes eléréssel, amelyeken fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt. Annak érdekében, hogy a közönség helyszíni koncertélményben is részesülhessen, néhány koncert dátumát módosították.

A Cziffra Fesztivál és egyben a Cziffra György-emlékév virtuális nyitóeseményét a Zeneakadémia Nagyterméből közvetítik Cziffra Öröksége címmel február 9-én. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek - Cziffra egykori tanítványai - zongorajátékuk mellett felidézik emlékeiket és azt a zenei szellemiséget, amelyet a mestertől útravalóul kaptak. Az esten közreműködik Balázs János zongoraművész, az emlékév művészeti vezetője, a házigazda Bősze Ádám zenetörténész lesz.

Pagels-Tóth Anna Éteri színek című kiállítását virtuálisan tekintheti meg a közönség február 9. és 28. között a MOMKultból közvetítve. A Hegyvidék Galériában megaatoth franyo Estély a vörös kertben című tárlata lesz látható,  február 10. és március 13. között virtuális tárlatvezetés is színesíti a programot.

A fesztivál mesterakadémiáját február 11. és 14. között rendezik Dráfi Kálmán (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Miklósa Erika (ének) és Szakcsi Lakatos Béla (jazz-zongora) közreműködésével. A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasai - Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű) és Gyúró András (ütőhangszerek) - február 11-én online közvetítésen mutatkoznak be a Hegyvidék Kulturális Szalonban. Február 15-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészei, Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű) és Kovács Gergely (zongora) adnak koncertet Pál István Szalonnával és Bandájával a MOMKult virtuális koncerttermében.

A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseire keresi a választ Rudolf Péter színművész, Kozma Imre atya és Balázs János zongoraművész Bősze Ádám zenetörténésszel február 17-én, amelyhez kapcsolódva Balogh Kálmán és Lukács Miklós improvizatív cimbalomjátéka lesz hallható. A programot a közönség online érheti el.

Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori vagy gyermekek számára írt zongorakompozíciói segítségével tart hangszerbemutató koncertet, amelyhez virtuálisan lehet csatlakozni.

Márciusban folytatódik a fiatal képzőművészeket bemutató sorozat a MOMKultban Sebestyén Sára Érted című fotókiállításával.

Március 6-án a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai - Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét) és Sas Veronika (hegedű) - lépnek színpadra a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Március 12-én Hommage a Cziffra címmel tartanak estet a Klauzál Házban Budafokon, Balázs János és Vida Mónika zongoraművészek közreműködésével. A beszélgetést Mácsai János zenetörténész vezeti.

Immár hagyományosan kapcsolódik a programba a Nem Adom Fel Kávézó, ahol Káli-Horváth Kálmán festő- és előadóművész lesz a vendég.

Hegyvidéki Kulturális Szalonban május 15-én vetítik A Virtuóz című, Cziffra György életét bemutató magyar dokumentumfilmet Kékesi Attila rendezésében, március 22-én a MOMKultban Műhelytalálkozót tartanak A zongorista és az újságíró - Cziffra György emlékezete címmel.

Az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

 

Fotó:zeneakademia.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 2021. február 19-i előadások
A Nemzeti Filharmonikusok Fehér éjszakák koncertjéről
King Weed: Let There Be Weed (2021)

Más művészeti ágakról

irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Önmagáért a művészi teljesítményért Önmagáért a művészi teljesítményért
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés