bezár
 

zene

2021. 01. 18.
Orfeo Zenekar 30
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orfeo Zenekar 30 Alapításának 30. évfordulóját ünnepli Vashegyi György zenekara, mely nevét Monteverdi L'Orfeojának első teljes hazai előadása után vette fel.  Az 1991-ben alapított Orfeo Zenekar tagjai azóta Magyarország kiemelkedő régizenei specialistáivá váltak. Az együttes a kerek évfordulót egy koncerttel ünnepli 2021. január 19-én 19:30-as kezdéssel a Zeneakadémia Nagytermében – közölte a zenekar a prae.hu művészeti portállal. 

Az együttes harmincéves jubileumi koncertjét eredetileg a – 1990-ben, szintén Vashegyi alapította – Purcell Kórussal együtt ünnepelte volna, de a járványhelyzet miatt műsorváltoztatásra volt szükség. A zenekart így még inkább előtérbe helyező műsoron ezúttal olyan Haydn- és Mozart-művek hangzanak el, amelyekben az Orfeo mind önálló együttesként, mind pedig kedvelt szólistái partnereként kiemelkedő szerephez jut.

2020 októberében a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar első alkalommal tűzte műsorára Haydn 1775-ben komponált, első és máig legkevésbé ismert, Il ritorno di Tobia (Tóbiás visszatérése) című oratóriumát. Az előadás a járvány miatt elmaradt, ám a jubileumi koncerten felcsendül ennek nyitánya, amely azon túl, hogy ízelítőt ad a műből, előrevetíti a folytatást, hiszen a teljes oratórium a tervek szerint 2022 tavaszán hangzik majd el. A Scena di Berenice Haydn második londoni tartózkodásához köthető, melyet 1795-ben mutattak be, mielőtt a szerző végleg hazatért. A szöveg Pietro Metastasio Antigono című művének egyik jelenetéből származik, akinek librettóját a 18. század során számos zeneszerző megzenésítette. Az opera seriára jellemző drámai jelenetben Berenice alakját Baráth Emőke eleveníti meg, míg az est másik szólistájaként Berecz Mihály (fortepiano) Mozart egyik legismertebb zongoraversenyét, az A-dúr zongoraversenyt (1786) játssza. Mozart utolsó három szimfóniája 1788 nyarán keletkezett. Ezek egyike a 39. Esz-dúr szimfónia, amely bár ilyenformán a „nagy” g-moll és a C-dúr „Jupiter” szimfóniával együtt a szerző legnagyobb szimfóniái közé tartozik, mégis e három közül ez a legkevésbé játszott, így az Orfeo közönsége is most hallhatja először Vashegyi együttesének tolmácsolásában.

Közreműködik Baráth Emőke (szoprán), Berecz Mihály (fortepiano) és korabeli hangszereken az Orfeo Zenekar. Vezényel Vashegyi György. Bővebb információért és a jegyvásárláshoz látogasson el ide

Négyzetes kép a leadben: welovebudapest.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Születésének századik évfordulójára
A 2021. február 21-i előadások
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében

Más művészeti ágakról

építészet

A fényűzés rabjai A fényűzés rabjai
Visszatekintés a Cristóbal Balenciaga Museoa történetére az épület megnyitásának 10. évfordulója alkalmából
irodalom

Tóbiás Krisztián regényrészlete: Kisrózsifalva Tóbiás Krisztián regényrészlete: Kisrózsifalva
A Prae folyóirat Ragály-számából
J Blakeson: Fontos vagy nekem


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés