bezár
 

film

2021. 06. 14.
Partiflyerekből szerveznek közösségi gyűjtést a Kék Pelikan alkotói
„Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni?”
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Partiflyerekből szerveznek közösségi gyűjtést a Kék Pelikan alkotói Pár éve a hamisított vonatjegyekkel utazók igaz történeteit gyűjtötte össze, most pedig a kilencvenes, kora kétezres évek kultikus partiflyereiből rendez közösségi gyűjtést a Kék Pelikan című animációs dokumentumfilm rendezője, Csáki László képzőművész-rendező. Ahogy a legjobb történetek, úgy a legjobb szórólapok is bekerülnek majd a készülő filmbe.

A kilencvenes, kora kétezres évek kultikus partijainak szórólapjai, azaz flyerei egy egész korszak fergeteges hangulatát őrizték meg: ezekből a flyerekből rendez most közösségi gyűjtést Csáki László, a Kék Pelikan rendezője. „Régi gyufásdobozokból, kártyanaptárakból létezik már gyűjtemény, de a kilencvenes, kora kétezres évek mindennapjait meghatározó, kultikus bulikat – például a frankhegyi bulit, a Süss fel napban és a PeCsá-ban rendezett partikat vagy a Tilos Rádió és az A38 bulijait – hirdető szórólapokat tudtommal még senki sem gyűjtötte össze. Szeretnénk megjeleníteni ezeket a flyereket a Kék Pelikanban, ezért mindenkit arra kérünk, ha őriz otthon ilyet, juttassa el hozzánk. Mi beszkenneljük és archiváljuk, majd visszaadjuk a tulajdonosának” – mondta a rendező. 

A megtörtént eseményeken alapuló, száraz humorú Kék Pelikan az időszak nagy kalandjairól, az Európa-szerte megtapasztalt szabadságról mesél a retró szerelmeseinek, és azoknak, akik szívesen emlékeznek a rendszerváltás utáni vadkapitalizmus őrülten felszabadult éveire. Ehhez a korhoz szervesen hozzátartoztak azok a legendás bulik, fesztiválok és house-, rave- és technopartik is, amelyeket ezek a szórólapok hirdettek a kávézók, kocsmák szórólaptartóin, az egyetemek faliújságjain. 

A flyereket digitális formában vagy eredetiben várják: az eredetiben érkező darabokat beszkennelik, és természetesen változatlan állapotban adják vissza a tulajdonosoknak. A felajánlók neve szerepelni fog a film stáblistáján. 

A flyereket erre a címre várják postán vagy személyesen: Umbrella Kreatív Műhely, 1036 Budapest, Perc u. 2.,  vagy jó minőségben beszkennelve a partyflyer@umbrella.tv e-mail-címre.

Egy partiflyer a kétezres évekből.

A Kék Pelikan című film fő kérdése: „Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni?” Az animációs film a szabadságvágy mindennél erősebb érzését mutatja be, és azt, hogy hogyan érhetjük el kreatívan a céljainkat – igaz történetek alapján.

A Kék Pelikan az első egész estés animációs dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg. Csáki László kevert technikájú filmje az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül. A fanyar humorú, erős és jellegzetes képi világú animációban a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek szabadságmámora, a rendszerváltás idejének várakozással teli hangulata jelenik meg. A képzőművész-rendező éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatással volt a Kék Pelikan indigóval írt, hamisított vonatjegyekkel történő nemzetközi utazás. A legjobb történetekből néhány éve krétával készült képregényt rajzolt a Jurányi Galéria falaira, most pedig közösségi animációs dokumentumfilmet készít belőlük. A Kék Pelikan előreláthatólag 2022-ben kerül a mozikba.

A film elnyerte a 2018-as Inkubátor Program támogatását. 

Képkocka a Kék Pelikanból.

Forrás: Kék Pelikan

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
Jurik Kristóf: A kuflik és az Akármi
Kocsis Ágnes: Éden
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról

Más művészeti ágakról

gyerek

Életmentő hatlábú Életmentő hatlábú
Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvéről
irodalom

Kicsoda Esterházy a magyar irodalomban? Kicsoda Esterházy a magyar irodalomban?
Három tematikus különszám bemutatójáról
gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés