bezár
 

irodalom

2021. 06. 18.
Szorongások
Szemezgetés az ÉS friss számából
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Szorongások Az ÉS e heti lapszámában Balassy Fanni, Horváth Dániel és Vári Attila novellái mellett Fekete Vince versei olvashatók, melyek koránt sem felhőtlenül könnyed szövegek. Ahogy Istók Anna versei és Tóth B. Judit novellája sem. Én az utóbbi két hölgy szövegeit  vizsgáltam meg alaposabban. 

Istók Anna két verse, az apofénia egy házasságban és a szerelem fiziológiája a lényünkkel való kapcsolatot ízlelgeti precízen. Az apofénia egy házasságban című szövegben olyan jelenségeket sorakoztat felé egymás után, amelyek valamennyiünk számára ismerősek lehetnek. Hiszen ki ne gondolna többet egy felhőbe, mint ami? Folyton a jeleket, a mintákat keressük a totálisan hétköznapi dolgokban, pusztán azért mert ezáltal egy egyszerű apróság is érdekesebbé válhat. S közben fokozatosan épül egy ellentét a szövegben: hiszen mi más lenne a vers, vagy összességében az irodalom, mint szavak vagy mondatok, melyek mögé valami mást képzelünk, s végül így kapunk egy egészet. A zárósorok végül erre az ellentétre reflektálnak: nem feltétlenül rossz folyton a mintákat keresni. A másik, rövidebb versben, a szerelem fiziológiájában azt a pillanatot ragadja meg Istók, mikor a vágy elragadja az embert, és egyik pillanatról a másikra változik egy olyan ösztönlénnyé, ami bizonyos alkalmakkor elkerülhetetlenül előtör. A szövegben is megjelenik az állat metaforája, érzékeltetve, hogy ilyen esetekben a gondolkodó lény helyét  valami más veszi át az uralmat a test felett. 

"Az ember azért ír, azért gyötri a szöveget, mert szeretné kijavítani a múltat". Írja Tóth B. Judit az Anyanapló című novellájában. A szülési utáni depresszió még mindig kényes téma, ugyan egy ideje már megnyílt ezzel kapcsolatosan a párbeszéd, mégis érzékeny talaj. Az Anyanapló című novella pedig ezt a kérdést feszegeti. A tömör szöveg feszültséget idéz elő, a tőmondatok miatt pedig inkább az érzések kerülnek előtérbe. Apró információmorzsákat adagol, amit nem teljesen egészít ki, így az olvasóra bízza a háttértörténet összerakását. Hiszen a hangsúly az elbeszélő érzésein fekszik, némiképp érezhető valamilyen düh, de mégis a keserűség dominál - engem pedig a szorongás fogott el. A szöveg olvasása után megannyi kérdést nyitva hagy, amit az olvasónak kell kiegészítenie. 

Mindenesetre nem kérdés, hogy érdemes beszerezni az ÉS új számát. Az izgalmas versek és novellák mellett az Ex-Libris rovatban Gyürky Katalin skandináv regényekről írt ajánlót, Beck Zoltán pedig György Eszter Köztes terek - A rendszerváltás utáni nyócker identitása" című könyvéről írt kritikát. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Gyáfrás István --


További írások a rovatból

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
Milyen, amikor résztvevőből irodalmi műhelyvezető lesz?
irodalom

Zártkörű és nyitott Zártkörű és nyitott
FISZ-tábor, 2021

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balatoni Sándor
színház

Mese kicsiknek és nagyoknak Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés