bezár
 

zene

2021. 07. 20.
Nyári zenei tábor Sárospatakon és környékén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyári zenei tábor Sárospatakon és környékén Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Kroó György Zeneiskola nyári táborát Sárospatakon és környékén, értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált. A résztvevők öt helyszínen adtak koncertet a zempléni régióban 2021. július 8–11. között: Sárospatak, Tokaj, Mád, Tállya és Bodrogolaszi.

A tábor központi helyszíne a Sárospataki Református Kollégium volt. Szállást a Sárospataki Református Teológiai Akadémia patinás egyetemi internátusaiban biztosítottak számukra, melyek a pihenés mellett próbahelyszínként is szolgáltak. A tábor lakói Sárospatakra érkezésüket követően megtekintették az Iskolakertet, megismerkedtek a helytörténelmi vonatkozásaival. Magyarország legelső, ma is működő tornaterme mellett meglátogatták a híres szoborsétányt is.  

A csoport látogatást tett Károlyfalván a Zsindely Kulturális Udvarban, ahol a Zsindely Népzenei Együttes Téglás Botond vezetésével adott ízelítőt a magyar népzene különböző tájairól, melyek között elhangzottak bodrogközi dallamok is. A népzenei bemutatót táncház követte.  A bátrabbak biciklitúra keretében érkeztek Károlyfalvára, közelebbről is megtekintve a Zempléni-hegység csodálatos vonulatát.  

bd

Másnap, a szakmai foglalkozások között lazításként Tokajban tettek egy rövid sétahajózást, majd a sétálóutcán keresztül eljutottak kulturális programjuk helyszínéhez, a Zsinagógához. A Zsinagóga Galériáján egy természetfotókból álló kiállításmegnyitónak voltak a meghívott vendégei. Külön köszöntötte a csoportot Posta György, Tokaj város polgármestere, valamint dr. Fintor Gábor, a Tokaj Fesztiválkatlan ügyvezető igazgatója, és a tokaji Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtárintézmény vezetője. A kiállítást megnyitotta Nagyné Bősze Katalin, a Világörökségi Bormúzeum igazgatónője, aki később a Zsinagóga történetével ismertette meg a zenei tábor lakóit. A Kroó AMI tanárainak és diákjainak délutáni hangversenyét jelenlétével megtisztelte Révész Máriusz kormánybiztos.

A zsinagógalátogatás továbbfolytatódott Mádon. A zenés kirándulás során elhangzott a kiváló akusztikájú barokk épületben Haydn: Divertimento című műve Orosz-Máthé Rudolf és Gere Júlia tanárnő előadásában csellón, majd Farkas Sára tanárnő előadta fuvolán az izraeli himnusz közismert dallamát. Az idegenvezető számos információval, érdekességgel gazdagította az érdeklődő hallgatóság tudását. A múzeum másik részében, a rabbi házában videofilmet tekintettek meg a Mádon és környékén élő zsidók történetéről, melyben New Yorkban és Izraelben élő mádi származású zsidó családok tagjai is megszólaltak. A különleges élettörténetek mellett a hallottakat és a látottakat a múzeumban látható kiállítás tette még tartalmasabbá.  

iskolakert

Tállyán Lavotta-emlékek nyomában kirándultak. Lavotta János hegedűművész, házitanító 1820. augusztus 3-án hunyt el Tállyán 200 évvel ezelőtt. A bicentenáriumi emlék-év 2021. augusztus 3-ig tart, így a Kroó AMI nyári zenei táborának lakói megemlékeztek személyes jelenlétükkel a bicentenáriumi évfordulóról. Tállya alpolgármester asszonya, Sallai Anett köszöntötte a Kroó AMI delegációját, s röviden megismertette a község történetét az egybegyűltekkel. Dombóvári János Lavotta-kutató, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett művésztanár adriai nyaralásáról, Közép-Dalmáciából jelentkezett be Messenger videochat formájában, hogy Lavotta János munkásságát és jelentőségét bemutassa, és közelebb hozza a Kroó AMI nyári táborának lakóihoz. Miután Lavotta János életútja körvonalazódott a társaság számára, elhangzott egy kis ízelítő Lavotta szóló és kamaraműveiből. A minikoncert műsorában felcsendült Lavotta János Homoródi című szólóműve Paládi Petra (hegedű) előadásában, valamint Lavotta János összes kürtduója Kristóf Ádám Zsolt kürt tanár és Németh Sámson előadása, mindketten a Kroó György Szimfonikus Zenekar tagjai. Sallai Anett alpolgármester asszony vezetésével megtekintették Tállya főbb nevezetességeit, s megkoszorúzták a Lavotta emlékoszlopot, valamint Lavotta János sírját. A két koszorú szalagjainak szövege:  "A Lavotta Bicentenárium évében megemlékezésül a Kroó AMI, Budapest tanárai és diákjai". A közelmúltban jelent meg egy recenzió Lavotta János hegedűduó-sorozatot tartalmazó kamarakottáiról a Parlando folyóiratban 2021. május 21-én, amely beszámol a Kroó AMI-ban a közelmúltban történt, Lavotta Jánossal kapcsolatos eseményekről. Tállya és Lavotta János kapcsolatáról élőben is meggyőződhettek a Kroó AMI tanárai és diákjai.

További fellépések

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imaterme adott otthont az együttesek és szólisták hangversenyének.

A Bodrogolaszi Református Templomban megrendezett zenés istentiszteletet jelenlétével megtisztelte Kovács József polgármester úr, valamint dr. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora. 

bodrogolaszi

Igét hirdetett Nt. Téglásné Szabó Éva. Az istentiszteletet követően a tábor résztvevői megtekintették a Lónyay-kastélyt, és sétát tettek a parkban. Sok érdekességet tudtak meg Stefánia főhercegnő, a belga király lányának életéről, aki hosszú nyarakat töltött férjével, Lónyay Elemérrel Bodrogolasziban. A kastély Ybl Miklós tervei alapján épült. A parkban található Magyarország 8. legidősebb, 173 éves kőrisfája. A séta tovább folytatódott Bodrogolasziban: megtekintették az Árpád kori katolikus templomot, valamint a 2021 júniusában átadott Fekete Gólya Oktatási Központot és a hozzá tartozó Csűrben az „Az élő Bodrogpart“ című fotókiállítást. Kovács József polgármester úr személyesen kalauzolta a csapatot, bemutatta Bodrogolaszi történetét, s a Falumúzeumot, melyet a Bodrog-parti sétát követően tekintettek meg az érdeklődők.

Úton hazafelé Szerencsen a Rákóczi-várral ismerkedtek a csoport tagjai.

csoportfotó

Összesen hatvan fő vett részt a táborban, a tábor szakmai munkáját pedig a Kroó AMI művésztanárai vezették:

Füzesséry Attila – hegedű, zenekar; Füzesséryné Dudás Eszter – hegedű, brácsa, zenekar; Farkas Sára – fuvola, kamarazene, zenekar; Gere Júlia – cselló, kamarazene, zenekar; Juhász Tamás – zongora, korrepetíció, zenekar; Kovács Bernadett – zongora, korrepetíció, zenekar; Kristóf Ádám Zsolt – kürt, kamarazene, zenekar; Rábai Benedek – hegedű, zenekar.

A koncerteken elhangzottak a barokktól napjainkig az alábbi zeneszerzők művei: J. S. Bach, Bartók, Beethoven, Chopin, Corelli, Csajkovszkij, Glinka, Grieg, Hauptmann, Haydn, G. F. Händel, Lavotta János, Kabalevszkij, Lully, Offenbach, Poulin, J. Ph. Rameau, Saint-Saëns, Schubert, Henk Smit, Sugár Rezső, Szegvári Roland, Vivaldi, Zempléni László, Zheng Roland.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Vajszlón, nyitott füllel és szemmel
A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kondor Ádám válaszol

Más művészeti ágakról

irodalom

Vlagyimir Georgijevics Szorokin és M. Nagy Miklós beszélgetése a PesText Fesztiválon
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla legújabb mesekönyvéről
art&design

Kis Présház, 2022. szeptember 18., 20 óra
Olivia Wilde és a Nincs baj, drágám Velencében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés