bezár
 

irodalom

2021. 10. 06.
Először jelenik meg Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének eredeti kézirata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először jelenik meg Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének eredeti kézirata Először jelenik meg John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének eredeti, cenzúrázatlan kézirata - számolt be róla a The Guardian brit napilap online kiadása.

Az alig száz nap alatt, 1938 májusa és októbere között született regény kézírásos, eredeti verziója, amelyet a Virginiai Egyetem archívumában őriznek, a független SP Books kiadó gondozásában lát napvilágot csütörtökön. A regény új kiadása beavatja az olvasót az írói folyamat rejtett részleteibe és tartalmazza egyebek mellett az 1939-ben nyomtatásban megjelent regényből kihúzott káromkodásokat is.

Az Érik a gyümölcs a nagy gazdasági világválság idején játszódik, amikor a hosszú aszály miatt oklahomai földművesek ezrei kelnek útra az ígéret földje, Kalifornia felé egy jobb élet reményében, ahol azonban keserű csalódás vár rájuk. Steinbeck, aki a San Francisco News újságírójaként tudósított erről, úgy érezte, hatalmas felelősség nehezedik rá, hogy a történetet jól írja meg.

A kézirat elejére csupa nagybetűvel írta fel, hogy NEW START (új kezdet). Korábban már belefogott egy változatba, de azt a kéziratot megsemmisítette. Emellett az elején arra is emlékezteti magát, hogy igyekezzen nagy betűkkel írni ("Big writing"), ennek ellenére amint előrehalad az írásban, betűi egyre apróbbak lesznek, nem teszi ki a vesszőket, nem ír nagybetűket, elhagyja az idézőjeleket.

A Steinbeck-kutató Susan Shillinglaw elmondta, hogy az elkészült kézírásos oldalakat eseténként az író felesége, Carol gépelte le. Ez nem kis feladat volt: miközben megfejtette az írást és kijavította a hibákat, a szöveg szerkesztésében is segített.

Regényéért Steinbeck 1940-ben Pulitzer-díjat kapott.

Az SP Books korábban már Mary Shelley Franenstein és JM Barrie Peter Pan and Wendy című regényének eredeti kéziratát is megjelentette.

Négyzetes kép forrása: www.spbooks.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Bemutatták Iglódi Csaba regényét
Bemutatták Kali Ágnes Megvakult angyalok című verseskötetét
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon

Más művészeti ágakról

art&design

A golfesztétikum kritikai sajátossága Kristóf Gábor művészetében
Pólik József: Balcsillag
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek
Vay Viktória regényének bemutójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés