bezár
 

színház

2021. 10. 10.
Konferenciát szervez a Színházi Dramaturgok Céhe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferenciát szervez a Színházi Dramaturgok Céhe A dramaturgia és a dramaturg változó helyzete a 21. században címmel szervez konferenciát október 15-én és 16-án a Színházi Dramaturgok Céhe. A Radnai Annamária Emlékkonferencia helyszíne a Katona József Színház K:antinja.

A kétnapos rendezvényen nem csupán arra kaphatnak választ az érdeklődők, mit csinál egy operaházi vagy egy rádiódramaturg, de betekintést nyerhetnek A Káli holtak című Térey-regény vagy Knut Hamsun Éhségének színpadi adaptációját illető műhelytitkokba is - olvasható a szervezők közleményében.

Szkéné színház

A konferencián szó lesz arról, hogy mit csinál egy dramaturg, mi történik a szöveggel az olvasópróba előtt és arról is, hogy milyen szerepe van egy színház műsorának, arculatának kialakításában a dramaturgnak. A Radnai Annamária Emlékkonferenciára a színház iránt érdeklődő nézőket is várják.

Mint a közleményben kiemelik, az utóbbi évtizedekben sokrétűvé vált a dramaturgok munkája. Új, másfajta feladatok várnak a független társulatokkal, a táncszínházakkal vagy a sorozatokkal dolgozó dramaturgokra, mint a kőszínháziakra, és a kőszínházakban is változatosan alakul a főként szövegekkel és évadtervezéssel foglalkozó dramaturgok munkája.

A Színházi Dramaturgok Céhe konferenciáján több szempontból, hazai szemszögből és nemzetközi kitekintéssel is vizsgálják a dramaturg szerepét a kortárs művészeti térben és bemutatják az utóbbi évtizedekben tapasztalt változásokat.

A konferencián 19 előadás hangzik el, amelyek a színháztörténet és a gyakorlati dramaturgia területeit is érintik. Kiderül, hogyan változott a klasszikus dramaturgi szerep, mit jelent egy dramaturg esetében a határátlépés, mit csinál egy teatrológus, és a résztvevők megismerhetik a Lábnyommentes Dramaturgia alapvetéseit is.

A rendezvényen szó esik a dramaturg autonómiájáról, és az olyan speciális szegmensekbe is betekintést nyerhetnek a hallgatók, mint a rádió- vagy a magyar állami operaházi dramaturgia. Az előadók minden esetben saját gyakorlati tapasztalataikat osztják meg, így az érdeklődők első kézből ismerhetik meg azokat a kérdéseket, amelyeket például a Csehov-drámák vetnek fel. A közös alkotás lehetőségeit civilekkel zajló projekteken, részvételi színházi előadásokon és a Hólyagcirkusz Társulat munkáin keresztül mutatják be a konferencián.

Négyzetes kép forrása: www.dramaturg.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
színház

Intellektuális játékfutam Intellektuális játékfutam
Thomas Mann Tonio Krögere a Fészekben
színház

Ki lakik a paraván mögött? Ki lakik a paraván mögött?
Székely Andrea bábrendezővel beszélgettünk
Misima Jukio-Forte Társulat-Szkéné: Az égő ház

Más művészeti ágakról

Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
irodalom

Egyenlő távolságra mindenkitől Egyenlő távolságra mindenkitől
Berta Ádám: Magamat rajzolom középre, Cser Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Valami frappáns cím Valami frappáns cím
Mondatok a csodálkozásról – B) kritika


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés