bezár
 

zene

2021. 10. 13.
Varga Tibor előtt tiszteleg a Pannon Filharmonikusok zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Varga Tibor előtt tiszteleg a Pannon Filharmonikusok zenekar Pécsen és Budapesten, négy gyerek hegedűvirtuóz közreműködésével ad koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) a 100 éve született világhírű hegedűművész és tanár, Varga Tibor előtt tisztelegve - közölte az együttes kedden az MTI-vel.

A zenekar közleménye szerint Varga Tibor fia, Varga Gilbert, a PFZ vezető karmestere édesapja munkásságának méltó megidézésére tizenéves ifjú hegedűvirtuózokat hívott meg a két koncertre. A zenekarral Edna Unseld, Laurentia Jinan Woo, Mariam Abouzahra és Seohyun Kim lép színpadra a pécsi Kodály Központban október 14-én és a Zeneakadémián október 18-án.

A tehetséggondozás és a jövőépítés gondolata köré épülő hangversenyeken a 210 éves zenekar 210 pedagógus számára biztosít díjmentes belépést a Zeneakadémiára és a Kodály Központba.

Az emlékhangversenyek műsorát a világverseny-győztes fellépők kedves darabjai képezik, így Mozart, Manuel de Falla, Beethoven, Saint-Saëns, Fritz Kreisler és Csajkovszkij művei csendülnek fel Varga Gilbert vezényletével.

A koncertek előtt bemutatják azt az interjúfilmet, amelyet a PFZ forgatott Varga Gilbert karmesterrel és Kelemen Barnabás hegedűművésszel a hangversenyekhez kapcsolódóan, a tehetséggondozás témáját is érintve.

Varga Tibor Győrben született 1921-ben, pályája során hegedűművészként, karmesterként és zeneszerzőként is bemutatkozott. Tízévesen már Mendelssohn hegedűversenyét játszotta. A Zeneakadémia elvégzése után csaknem tíz évvel Londonba emigrált, majd a németországi Detmoldban évtizedeken át tanított a zeneakadémián, és fellépett Európa meghatározó zenekarainál vendégkarmesterként.

1967-től évente rendezték meg a Tibor Varga Nemzetközi Hegedűversenyt, melyen a világ ifjú hegedűs tehetségei találkozásra és bemutatkozásra kaptak lehetőséget. 1974-ben egy alapítványt is létrehozott, amely szintén az ő nevét viseli.

Közreműködött a győri zenei szakképzés megszervezésében, ahol az egyetem zeneművészeti intézete ma is a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet nevet használja. 1988-ban állandó konzervatóriumot is alapított, amely 2002 óta Conservatoire Supérieur et Académie de Musique Tibor Varga néven működik.

A tanítás és a fiatal tehetségek felkarolása végigkísérte egész életét. Önálló metodikát dolgozott ki a hegedűtanításra, amelyet publikált is egy elméleti és hét gyakorlati kötetben. Tanítványai a mai koncertélet vezető szólistái és koncertmesterei között kaptak helyet - hangsúlyozták a közleményben.

A koncertekről bővebb információ a pfz.hu oldalon olvasható.

Négyzetes kép forrása: https://www.facebook.com/Pannon.Filharmonikusok

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Optimist Prime-mel és Transibittel
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baráth Bálint válaszol
Háttérinterjú Horváth Zsolttal az igazgatói feladatokról, a zenekarok belső életéről és közösségépítésről
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje

Más művészeti ágakról

irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés