bezár
 

építészet

2022. 12. 22.
Múzeumként nyílik meg tavasztól a brüsszeli városháza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumként nyílik meg tavasztól a brüsszeli városháza Múzeumként nyílik meg, és teljes körűen látogathatóvá válik a brüsszeli városháza tavasztól - tájékoztatott a The Bulletin című angol nyelvű belga hírportál.

A beszámoló szerint január közepén költözik ki a történelmi épületből a belga főváros vezetése, miután elkészült az adminisztráció számára tervezett modern épület Brüsszel központjában. Az 1998-ban az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított brüsszeli főtéren, a világ legszebb terei között számon tartott Grande Place-on található gótikus épület 1936 óta látogatható, jelenleg szerdán és vasárnap, kizárólag vezetéssel, francia, holland és angol nyelven.

Tavasztól a szokásos múzeumi nyitva tartás szerint lesz megtekinthető.

A hét emelet magas városháza építése 1401-ben kezdődött és 1455-ben fejeződött be. A brabanti és klasszikus gótikus stílus jegyeit viselő épület tornya 96 méter magas, csúcsán Szent Mihály ötméteres, aranyozott fémszobra látható. A homlokzatot díszítő kőszobrok a város előkelőségeit, valamint szenteket és allegorikus alakokat ábrázolnak. A jelenleg látható szobrok másolatok, az eredetiek a városházával szemben található városi múzeumban vannak kiállítva.

A spanyol örökösödési háború után Brüsszel a Habsburgok osztrák ágához került. 1695-ben XIV. Lajos francia király hadserege körbe zárta és ágyúzta a várost. A városháza belseje kiégett. Ezt követően építették újjá az óváros központját, a Grand Place-t és környékét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 
építészet

Kis szelet a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválból

Más művészeti ágakról

Gyurász Marianna: Már nem a mi völgyünk, Kalligram kiadó, 2022.
Chad Stahelski: John Wick: 4. felvonás
A Költővel nem járnék antológia bemutatója a Három Hollóban
Öbölnyi Megafon kötetbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés