bezár
 

zene

2023. 01. 04.
Budapesten koncertezik Scipione Sangiovanni zongoraművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesten koncertezik Scipione Sangiovanni zongoraművész  Scipione Sangiovanni a Budapesti Olasz Kultúrintézetben ad klasszikus zongoraművekből összeállított koncertet január 19-én.

Scipione Sangiovanni zenei fellépésének programja tisztelgés Olaszország előtt a 17–19. század legcsodálatosabb zongorára írt darabjain keresztül – közölte az MTI-vel kedden a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Tájékoztatásuk szerint a fiatal olasz zongoraművész műsora Girolamo Fescobaldi puritán rögtönzéséből indul ki, és Baldassare Galuppi műveinek tiszta könnyedségén átívelve érkezik el a Domenico Scarlatti összetett alkotóerejét sugárzó darabokhoz.

A koncert fókuszpontja Ferruccio Busoninak az a zongorára írt átdolgozása, melynek alapjául Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúga című, eredetileg orgonára komponált szerzeménye szolgált – áll a közleményben.

A műsor záró része a levelekben megjelenő Olaszországról szól az egyik legismertebb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc feldolgozásában.

Itt egyrészt két Francesco Petrarca-szonett csendül fel, másrészt pedig a Tommaso da Celano ferences szerzetesnek tulajdonított, latin nyelvű egyházi ének alapján készült Haláltánc, amely Liszt egyik legnehezebb, zongorára írt darabja.

Mint a közleményben kiemelik, Scipione Sangiovanni nemzedéke zongoraművészei közül az egyik, aki a legtöbb elismerést érte el a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége keretében rendezett eseményeken: sikerrel szerepelt a monzai Rina Sala Gallo Nemzetközi Zongoraversenyen, a zágrábi Svetislav Stancic Nemzetközi Zongoraversenyen, a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zenei Versenyen és a tromsői Top of The World Nemzetközi Zongoraversenyen.

Pályafutásának megkoronázását jelentette az Alink-Argerich Foundation által az új generáció legkiemelkedőbb zongoraművészeinek odaítélt AAF díj, amelyet a művész 2021-ben nyert el.

Scipione Sangiovanni eddigi pályafutása során olyan neves koncerttermekben lépett föl, mint a salzburgi Mozarteum, a barcelonai Palau de la Musica, a zágrábi Lisinski Terem, a párizsi Salle Cortot, a milánói Sala Verdi és a New York-i Carnegie Hall. Szólistaként lépett föl a Horvát Rádió és Televízió Zenekarával, a milánói Giuseppe Verdi Zenekarral és a londoni Royal Philarmonic Orchestrával.

Georg Frierich Händel muzsikájának szentelt lemezfelvételeit a BBC Music Magazine és a France Musique rádiós csatorna is méltatta.

Scipione Sangiovanni nemrég bekerült a neves amerikai zongoragyártó által létrehozott Steinway Prize Winner Concerts Network programba, melynek célja, hogy teret biztosítson a fiatal nemzedék legtehetségesebb zongoraművészeinek – közölte a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

 

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Egy véletlen darab, a minimalizmus és az új amerikai zene eredete
A pécsi Quartet L'azz formációról
Decolonize Your Mind Society a Magyar Zene Házában
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Vajda Gergely válaszol

Más művészeti ágakról

Tárca Svédországból
Emlékfát és emléktáblát avattak Kabai Lóránt tiszteletére
irodalom

A Margó Fesztiválon mutatták be Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét (Jelenkor Kiadó, 2023)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés