bezár
 

irodalom

2009. 12. 11.
Szellemlány – egy gyermek szabadulása a némaság poklából
Igaz történet egy veszélybe került kislányról, és a tanárnőről, aki kivezette a szellemek világából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szellemlány – egy gyermek szabadulása a némaság poklából Jadie sohasem beszélt. Nem nevetett, nem sírt, és nem adott ki semmilyen hangot. Akárhogy próbáltak közeledni hozzá, bezárva maradt saját zavaros világába, ahol a szellemek beszéd nélkül is megértik egymást. Az osztályba érkező energikus új tanárnak végre sikerül megtörnie a hallgatást. Ő tudja, hogy egy sérült lelkű gyermek megszólalása gyakran szörnyű sebeket tár fel, Jadie történetei mégis megdöbbentik. Feldolgozásukhoz minden korábbi tapasztalata kevés. Amiről a kislány mesél, túl borzasztó ahhoz, hogy bárki komolyan vegye – az elmondottak csak egy zavart elme víziói lehetnek. Vagy talán mégsem...

A könyv szerzője gyermekpszichológus, aki pályáját fejlesztő pedagógusként kezdte. Dolgozott általános iskolák speciális osztályaiban, kutatóintézetekben és magánklinikákon. Tanácsadója és együttműködője több gyermekbántalmazás ellen küzdő civil szervezetnek. 1979 óta írja visszaemlékezéseit az osztálytermekben, illetve terápiás csoportokban vívott küzdelmekről. Megrázó gyermeksorsokat bemutató könyvei sorra kerülnek fel a sikerlistákra.
Szellemlány
"A remekül felépített-szerkesztett munka nem szól kevesebbről, mint hogy mit jelent egy szerencsétlen sorsú gyerekembert („kiváló manipulátor”) kiszabadítani a rémálmok birodalmából, elkergetni a démonait, és szembesíteni a pokoli képzelgéseinél is ijesztőbb, meglehet, elviselhetetlen valósággal. Nem csupán beszédre bírni, hanem rávezetni arra, hogy így kimondhatja mindazt, aminek elhallgatásáért némaságba süppedt. A szüntelen kétely és a bizalom, a racionális tudás és az „esztelen” hit természetét bemutató mű lényegi fölvetése, hogy az (úgynevezett) igazság, és az öntudatra ébredés nevében mekkora terheket rakhatunk egymásra; s hogy mi a különbség a kiszolgáltatottság, a függőhatalmi játszmák, és a mély, fájdalmas, megváltó kapcsolat között."
 

(Horeczky Krisztina: Az ördögűző.
Népszabadság, 2009. november 21.)Torey Hayden: Szellemlány. Göncöl Kiadó, 2009. 348 oldal, 2499 forint

HIRDETÉS

banner
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hullaszagról, frissességről Hullaszagról, frissességről
Újabb válasz Nényei Pálnak
irodalom

A fülemüle esete a vérhányással A fülemüle esete a vérhányással
Május elsején Zrínyi Miklós 400!

Más művészeti ágakról

Színház a karanténból: Milo Rau LENIN című előadásáról
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés