bezár
 

art&design

2010. 01. 16.
Szőnyi-grafikák Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás nyílik Szőnyi István grafikáiból, szén- és tusrajzaiból, akvarelljeiből a művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából január 23-án a Városi Művészeti Múzeumban Győrött.
Családi programnak szánják a rendezők a gyerekek számára is érdekesnek ígérkező kiállítást. A művek megtekintése után a fiatal tárlatlátogatók maguk is kipróbálhatják a bemutatott műveknél alkalmazott rajz- és grafikai technikákat, sőt a színes foglalkoztató füzetet haza is vihetik, s otthon is kitölthetik a tárlaton szerzett élményeik nyomán - mondta Pintérné Gergics Ágnes igazgatóhelyettes az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: a múzeum tulajdonában lévő Radnai-gyűjtemény olyan értékeit tárják most az emlékkiállítás látogatói el, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

Radnai Béla műgyűjtő egyedülálló kollekciót épített Szőnyi István festményeiből és grafikai munkásságából, vásárolt alkotásokat a művész főbb alkotói korszakaiból, így a gyűjtemény átfogja az 1910-es évektől kezdődően a művész klasszicizáló korszakát, majd zebegényi éveinek alkotói periódusát és az 1940-es években született művek időszakát is.

Ebből a gazdag anyagból merít a festőművészről megemlékező tárlat ezúttal tematikus válogatást. Bemutat tájképeket, állatábrázolásokat, klasszicizáló aktrajzokat. Számos alkotás a családi élet mindennapjait eleveníti fel kifinomult zsánerjelenetekben.

Az időszaki kiállításon látható rajzok és a múzeum állandó kiállításán megtekinthető táblaképek áttekintést adnak a Radnai-gyűjtemény Szőnyi Istvánhoz köthető alkotásairól.

A Radnai-kollekció - amely a két világháború közötti időszak magyar képzőművészetének jelentős alkotásait tartalmazza - a budapesti műgyűjtő hagyatékaként került Győrbe. Szőnyi István alkotásai mellett egyebek között Egry József, Medgyessy Ferenc, Derkovits Gyula, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Borsos Miklós művei fémjelzik a gyűjteményt.

Radnai Béla az egységes magyar gyorsírás feltalálója, a budapesti, első gyors- és gépíró magániskola alapítója és igazgató tanára volt. Az 1930-as években kezdte el a kortárs művészek alkotásait gyűjteni. A műgyűjtő 1962-ben hunyt el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én
Tom Hooper: Macskák
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés