bezár
 

art&design

2010. 01. 16.
Szőnyi-grafikák Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás nyílik Szőnyi István grafikáiból, szén- és tusrajzaiból, akvarelljeiből a művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából január 23-án a Városi Művészeti Múzeumban Győrött.
Családi programnak szánják a rendezők a gyerekek számára is érdekesnek ígérkező kiállítást. A művek megtekintése után a fiatal tárlatlátogatók maguk is kipróbálhatják a bemutatott műveknél alkalmazott rajz- és grafikai technikákat, sőt a színes foglalkoztató füzetet haza is vihetik, s otthon is kitölthetik a tárlaton szerzett élményeik nyomán - mondta Pintérné Gergics Ágnes igazgatóhelyettes az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: a múzeum tulajdonában lévő Radnai-gyűjtemény olyan értékeit tárják most az emlékkiállítás látogatói el, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

Radnai Béla műgyűjtő egyedülálló kollekciót épített Szőnyi István festményeiből és grafikai munkásságából, vásárolt alkotásokat a művész főbb alkotói korszakaiból, így a gyűjtemény átfogja az 1910-es évektől kezdődően a művész klasszicizáló korszakát, majd zebegényi éveinek alkotói periódusát és az 1940-es években született művek időszakát is.

Ebből a gazdag anyagból merít a festőművészről megemlékező tárlat ezúttal tematikus válogatást. Bemutat tájképeket, állatábrázolásokat, klasszicizáló aktrajzokat. Számos alkotás a családi élet mindennapjait eleveníti fel kifinomult zsánerjelenetekben.

Az időszaki kiállításon látható rajzok és a múzeum állandó kiállításán megtekinthető táblaképek áttekintést adnak a Radnai-gyűjtemény Szőnyi Istvánhoz köthető alkotásairól.

A Radnai-kollekció - amely a két világháború közötti időszak magyar képzőművészetének jelentős alkotásait tartalmazza - a budapesti műgyűjtő hagyatékaként került Győrbe. Szőnyi István alkotásai mellett egyebek között Egry József, Medgyessy Ferenc, Derkovits Gyula, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Borsos Miklós művei fémjelzik a gyűjteményt.

Radnai Béla az egységes magyar gyorsírás feltalálója, a budapesti, első gyors- és gépíró magániskola alapítója és igazgató tanára volt. Az 1930-as években kezdte el a kortárs művészek alkotásait gyűjteni. A műgyűjtő 1962-ben hunyt el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról

Más művészeti ágakról

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
film

Én vagyok Vasember Én vagyok Vasember
Bosszúállók: Végjáték
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés