bezár
 

art&design

2010. 02. 13.
Kínában elérkezett a tigris éve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kína-szerte már állnak a tűzijáték- és petárdaárusító bódék, minden készen áll arra az utánozhatatlanul káprázatos égfestésre, a süvítő, visító, durranó, ropogó hangzavarra, ami szombaton éjféltájt lesz hallható, és ami különböző intenzitással hetekig újra és újra az esték és éjszakák elmaradhatatlan része lesz. Kínában a hétvégén beköszönt a tigris éve.
Február 13-án éjfél előtt és után negyed órával Pekingben 71 utcát zárnak le, hogy a polgárok szabadon élvezhessék a szemet gyönyörködtető látványosságot. A tűzijátékot a 12 században találták fel Kínában; újévi szerepük, hogy egyrészt hangjukkal elűzzék a gonoszt, másrészt boldogságot és gazdagságot hozzanak.

Kína és a kínaiak legnagyobb hagyományos családi ünnepe, a holdújévhez kapcsolódó tavaszünnep, amikorra mindenki, aki teheti, a szülői házba, vagy a legidősebb élő testvér, a családfő otthonába érkezik és együtt ünnepel a sokszor csak ilyenkor látott családtagokkal, az idősekkel.

A "kirepült" gyermekek, a munkát csak az otthontól távol talált kínaiak százmilliói kelnek útra ilyenkor, s felmálházva viszik az ajándékaikat. Az idei szezonban összesen két és fél milliárd utazásra számítanak, leginkább vasúton. Özönlik a tömeg, mozgásban van az egész ország.

A Gyöngy-folyó deltájának vidékéről, Kuangtung (Guangdong) tartományból százezer vándormunkás motorkerékpárral indult útnak.
Ilyenkor azok sem sajnálják a pénzt, akik kevésbé tehetősek; az internetes boltok hatalmas forgalmat bonyolítanak. A legnagyobb ilyen szolgáltató, a Taobao az ünnepi időszakban várhatóan a tavalyi 280 millió jüan többszörösét forgalmazza: 1 milliárd jüan (több mint 28 milliárd forint) bevételre számít. Jelentések szerint a piac több szereplője kénytelen volt felfüggeszteni a szolgáltatást, mert nem győzték kielégíteni az igényeket.

A kelet-pekingi Laital virágpiac menedzsere az MTI tudósítójának kérdésére elmondta, hogy a forgalmat látva már nyoma sincs a válságnak, az ilyenkor szokásos időszaknál hetekkel korábban beindult a szezon. Magyarázatul elmondta, hogy újévre hagyományosan virággal díszítik a lakást, hogy jobb, kellemesebb hangulatot teremtsenek és ajándéknak is népszerű. Egyes örökzöldeknek külön neveket adnak, így például eladásra kínálták a "hosszú élet és boldogság" bokrát 8800 jüanért, ami több mint 250 ezer forintnak felel meg.

Fiatalok és idősek családtagjaiknak, szeretteiknek ajándékokat vásárolnak, kis piros borítékban pénzt adnak; a rokonok meglátogatják egymást.

Az ünnep a kötelező együttlét, a közös étkezések, az elmaradhatatlan húsosderelye és sok-sok finom étel és beszélgetés mellett a szórakozásról, a kikapcsolódásról az ünnepi vásárok, a parkok látogatásáról szól. A következő két hétben Kínában megáll az élet, a politika is takarékon lesz és Peking útjain ismét lehet közlekedni.
Február 14-től a kínai horoszkóp állatjegyeinek sorában a tigris következik. Vasárnaptól tehát beköszönt a tigris éve, ami azt jelenti, hogy a bivalyok fellélegezhetnek, az ő évük véget ért, legközelebb 12 év múlva kerül ismét rájuk sor.

Hagyományosan mindenkinek a saját éve nehezebb, s a babona szerint jó, ha az illető valami pirosat mindig visel magán, nagyobb horderejű döntéseket nem tervez és általában is: óvatos. A tigris hagyományosan megvédi az embereket az otthonukra leselkedő három legnagyobb veszélytől: a tűztől, a tolvajoktól és a szellemektől. Újév napjára azt tanácsolják, hogy ünnepeljünk boldogan, mosolyogva, tartózkodjunk a haragos tekintettől, a vitától és mások bírálatától.

"A tigris évében mindenki indulatosabb, nagyobb az érzelmi töltés, az emberek könnyebben sértik meg egymást. Konfliktusos helyzetben sokan döntenek a harc mellett, így több pereskedésre is lehet számítani" - véli Tan Khoon Yong neves szingapúri fengsujmester.

A tigris évében született hírességek között van például Agatha Christie, Charles de Gaulle, Chuck Berry, Demi Moore, Ho Chi Minh, Kofi Annan, Ludwig Van Beethoven, Marco Polo, Marilyn Monroe, Oscar Wilde, Phil Collins, Sir David Attenborough, Stevie Wonder és Victoria Beckham.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés